Koncert ruskog violiste Mihaila Bereznjickog i pijanistkinje Marije Popović - Volim Podgoricu

Koncert ruskog violiste Mihaila Bereznjickog i pijanistkinje Marije Popović             

Renomirani ruski violista Mihail Bereznjicki, zaslužni umjetnik Rusije i laureat međunarodnih takmičenja, prirediće koncert u saradnji sa crnogorskom pijanistkinjom Marijom Popović, u petak, 2.februara, u Velikoj sali Kulturno – inforativnog centra “Budo Tomović” sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Koncert se realizuje u okviru KIC-ovog ciklusa “Kamerna muzika”, a na programu su djela Georga Fridriha Hendla, Johanesa Bramsa i Stana Golestana.

Ruski violista Mihail Bereznjicki je po mišljenju mnogih poznatih muzičara, jedan od najboljih violista u svijetu. Krase ga kombinacije toplog zvuka viole i violinske virtuoznosti, moćnog temperamenta i prefinjene lirike, revolucionarne i avangardne ideje. Violu je počeo da svira tek sa dvadeset šest godina, kada je osjetio da mu je viola bliži instrument i po zvuku i po stilu. Do tada je već bio iskusni violinista i formiran muzičar, svirao je kao solista, u raznim kamernim ansamblima i sarađivao sa najboljim svjetskim orkestrima. Kao violinista, za vrijeme školovanja na Moskovskom konzervatorijumu, bio je u klasi prof. Maje Glezarove i N.G. Beškine, a iskustvo kamernog muziciranja je stekao pod rukovodstvom Mihaila Kopelmana, Valentina Berlinskog, D.V. Šebalina, A.G. Bahćieva i mnogih drugih. Uslijedile su i poslijediplomske sudije u klasi profesora Jurija Bašmeta. Tih godina je imao mnogo nastupa i kao violinista i kao violista, svirajući ponekad oba instrumenta na istom koncertu.

Bereznjicki je pobjednik međunarodnog takmičenja violista “Jurij Bašmet” u Moskvi, međunarodnog takmičenja kamerne muzike “Vincenzo Bellini” u Italiji, (1990), laureat međunarodnog takmičenja violista “Lionel Tertis” u Engleskoj (1997), ujedno i prvi ruski violista koji je osvojio nagradu na tom takmičenju od kada je osnovano 1980.

Kao solista i član raznih ansambala učestvuje na festivalima u Rusiji, Litvaniji, Letoniji, Mađarskoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Španiji, Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Engleskoj, Kostarici, Južnoj Koreji i dr. Među festivalima su “Decembarske večeri” sjećanje na pijanistu Sviatoslava T. Rihtera i „Moskovska jesen” u Moskvi, “Berliner Festwochen” i “Oleg Kagan Musikfest” u Njemačkoj, “Bath International Music Festival” u Engleskoj. Mihail Bereznjicki je prvi u Rusiji izveo mnoga djela kompozitora kao što su Nino Rota, Majkl Najman, Rebeka Klark, Džork Bouen, Morton Feldman, E. Podgajc, Ivgeni Golubev i dr. Svirao je u ansamblu sa slavnim muzičarima kao što su violinisti Gidon Kremer, Viktor Tretjakov, Ivri Gitlis, pijanisti Aleksej Ljubimov, Naum Štarkman, Vasilij Lobanov, violončelisti Natalija Gutman i Aleksandar Rudin, violista Jurij Bašmet, i drugi.

Od 2002. do 2016. godine radio je kao docent na Moskovskom konzervatorijumu. Dobitnik je priznanja Zaslužni umjetnik Rusije i član je žirija mnogih međunarodnih takmičenja. Snimao je za radio i televiziju. Trenutno nastupa po cijelom svijetu i radi na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

 

Pijanistkinja Marija Popović je rođena 1984. u Kotoru, gdje je završila nižu i srednju muzičku školu u klasama prof. Marine Dulović i prof. Olge Borzenko. Školovanje je nastavila u Kijevu, na konzervatorijumu „Pjotr Iljič Čajkovski“ u klasi prof. Jurija Kota, gdje je diplomirala 2007. godine.  U Kijevu je završila postdiplomske studije na odsjeku za kamernu muziku, u klasi prof. Ije S. Carevića (2010). Osvojila je preko trideset nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima. Sarađivala je sa mnogim renomiranim umjetnicima u zemlji i inostranstvu, a kao solista je nastupala sa simfonijskim orkestrom iz Černigova, Ukrajina. Usavršavala se na kursevima kod profesora Paula Gulde, Doriana Leljaka, Aleksandra Bondurjanskog i drugih. Bila je angažovana kao asistentkinja prof. Ije S. Carevića na konzervatorijumu “P. I. Čajkovski” u Kijevu, a kasnije kao nastavnica klavira i kamerne muzike u srednjoj muzičkoj školi “Vida Matijan” u Kotoru, i srednjoj muzičkoj školi u Tivtu, u periodu od 2010. do 2013. godine. U tom periodu njeni učenici su osvojili dvadesetak nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima. Na svom repertoaru trenutno ima preko trideset programa kamerne muzike.

 

2 komentara

  1. The guidelines you provided here are rather precious. It had been such a pleasurable surprise to have that waiting for me as i woke up this very day. They are constantly to the point plus easy to learn. Thank you for the clever ideas you have shared right here.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com