Ne propustite: Večeras na nebu SPEKTAKL koji se viđa jednom u 36 godina - Volim Podgoricu

Ne propustite: Večeras na nebu SPEKTAKL koji se viđa jednom u 36 godina

Danas, 31. januara će se na nebu spojiti tri neobične lunarne pojave: supermjesec, plavi Mjeseci krvavi Mjesec, a kao da to nije dovoljno, sa nekih djelova Zemlje će se videti i potpuno pomračenje Mjeseca.

Evropa, nažalost, nije među mjestima s kojih će pomračenje biti vidljivo. U njemu će uživati ljudi u Sjevernoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji, ali ćemo i mi moći da vidimo kako Mjesec sutra uveče izglda veće i mjenja boju u crvenkastu.

„To je rijedak astronomski triplet“, rekao je Keli Biti, urednik časopisa Sky and Telescope, prenose mediji u regionu.

Supermjesec se javlja kada je Mjesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj tački, nazvanoj perigej, Mjesec izgleda 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji. Te dvije pojave nisu toliko rijetke, ali u kombinaciji sa istovremenim pomračenjem Mjeseca nije ih bilo 36 godina.

Tokom pomračenja Mjesec će skliznuti u Zemljinu sijenku, a bijeli disk će postupno poprimiti narandžastu ili crvenu boju. Tako će ‘plavi’ Mjesec postati „krvav“. Inače, „plavi Mjesec“ je izraz koji se krosti za drugi pun Mjesec u kalendarskom mjesecu, dakle, nema veze sa bojom samog zemljinog satelita.

Kako prenose mediji, poravnanje Sunca, Meseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta. U zapadnom dijelu SAD i Kanade biće vidljivo prije zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mjesec izlazi.

Suprotno od pomračenja Sunca, pomračenje Mjeseca se može posmatrati golim okom.

„Bilo je mnogih supermjeseca i pomračenja, ali rijetko je da se to dogodi sa plavim mjesecom“, kaže profesor fizike i astronomije na univerzitetu u Dejtona Biču.

„Poravnanje ta tri ciklusa, to je čudo koje treba pogledati“, rekao je.

To se poslednji put dogodilo 30. decembra 1982. i tada je bilo vidljivo u Evropi, Africi i zapadnoj Aziji.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com