KCCG za ljekare iz inostranstva platio oko pola miliona eura - Volim Podgoricu

KCCG za ljekare iz inostranstva platio oko pola miliona eura   

Angažovanje konsultanata i specijalista iz inostranstva Klinički centar koštalo je u prošloj godini gotovo pola miliona eura.

To je, u intervjuu Dnevnim novinama, saopštila direktorica najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori Zorica Kovačević, koja je naglasila da angažovanje ljekara iz okruženja znači i bolju zdravstvenu zaštitu pacijenata.

“Za angažman konsultanata u prošloj godini izdvojeno je oko 295.000 eura, a za radno angažovane oko 198.000. Važno je naglasiti da za angažovanje ljekara iz okruženja pacijenti ostvaruju benefit, jer zdravstvenu uslugu dobijaju u svojoj državi”, kazala je Kovačević.

Ona je pojasnila da se benefit države ogleda u značajnim finansijskim uštedama za edukaciju našeg kadra, izdvajanje manje sredstava za liječenje u odnosu na ostvarenu zdravstvenu uslugu u inostranstvu, kao i troškove puta za pacijente i njihove pratioce.

Direktorica KCCG je kazala da nastoje da smanje upućivanje osiguranika na liječenje van Crne Gore, upravo nabavkom nove savremene opreme, dodatnom edukacijom kadra za uvođenje novih procedura, i konačno angažovanjem konsultanata koji određene preglede, dijagnostičke procedure i operativne zahvate obavljaju u KCCG.

Samim tim se, dodaje, smanjuju troškovi liječenja, a osiguranicima obezbjeđuje veći komfor jer zdravstvenu uslugu dobijaju u svojoj državi.

Sumirajući rezultate ostvarene tokom godine za nama, Kovačević kaže da se radilo naporno, te da je KCCG samo od donacija obezbijedio gotovo dva miliona eura.

Godinu za nama obilježila su najveća ulaganja u infrastrukturu i medicinsku opremu u posljednjih četrdeset godina, ako se izuzme izgradnja i opremanje Klinike za onkologiju i radioterapiju.

“Renovirali smo i opremili Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Instituta za bolesti djece (IBD), Kliniku za neurologiju, Kliniku za ORL i MFH, centre za patologiju trudnoće, kardiohirurgiju, vaskularnu hirurgiju, zatim Intenzivnu jedinicu Interne klinike, Centar za kardiologiju sa Koronarnom jedinicom i Kliniku za očne bolesti sa dvije nove operacione sale i potrebnom medicinskom opremom”, kazala je Kovačević.

Najveći broj klinika renoviran je, dodaje, prvi put od useljenja u glavnu zgradu KCCG.

Takođe su prvi put renovirana i ugrađena četiri nova lifta u glavnoj i jedan u zgradi Instituta za bolesti djece (IBD).

Govoreći o planovima za 2018. godinu, Kovačević je istakla da će završiti rekonstrukciju Klinike za ortopediju i traumatologiju, a nastaviće i dalje sa rekonstrukcijama.

“U tom smislu planiramo i rekonstrukciju Akušerskog odjeljenja Klinike za ginekologiju i akušerstvo i nakon toga uvođenje baby friendly-ja. U sklopu Klinike za neurologiju na terasi ćemo dograditi prostor za Jedinicu intenzivne njege sa jedanaest mjesta intenzivne i šest mjesta poluintenzivne njege. Ovim projektom riješićemo pitanje deficit mjesta za zbrinjavanja najtežih pacijenata”, pojasnila je ona.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com