U Podgorici tri puta više vakcinisane djece - Volim Podgoricu

U Podgorici tri puta više vakcinisane djece

Nakon što je u Podgorici zabilježen prvi slučaj malih boginja, odnosno morbila, sve više roditelja dolazi u domove zdravlja kako bi vakcinisali svoju djecu. Samo tokom jučerašnjeg dana MMR vakcinom vakcinisano je 68 djece, kazali su CdM-u iz Doma zdravlja Podgorica.

“Broj dnevno datih MMR vakcina u Domu zdravlja Podgorica se u odnosu na kraj 2017. godine, utrostručio, sa tendencijom daljeg rasta. S obzirom na intenzivnu kampanju koja traje od avgusta prošle godine, očekujemo dalji rast procenta vakcinisane djece MMR vakcinom, što će uticati na poboljšanje kolektivnog imuniteta kako u Podgorici tako i u Crnoj Gori”, kazali su CdM-u iz Doma zdravlja.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović i direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša prije dva dana su kazali da je zdravstveni sistem spreman za eventualnu pojavu epidemije malih boginja, sa svim kadrovskim i medicinskim kapacitetima.

Iz Instituta za javno zdravlje je više puta saopšteno da je opasnost od epidemije malih boginja, morbila u Crnoj Gori realna i gotovo izvjesna, jer je u prethodnom periodu zabilježen veći broj oboljelih ali i smrtnih slučaja od morbila u državama regiona.

Zato je roditeljima upućivan apel da obavezno vakcinišu svoju djecu na vrijeme.

Nipošto se ne smiju dovoditi u vezu male boginje (morbile) sa varičelom – “vodenim boginjama“, “vodenim kozicama“ ili “ovčijim boginjama“.

Virus malih boginja ispoljava se sedam do 14 dana poslije djetetovog kontakta s njima. Roditelji često dolaze u zabludu jer se tokom prve faze oboljenja kod djeteta javljaju simptomi obične prehlade.

Iz Dječje bolnice navode da je djevojčica, koja je primljena u nedjelju, 28. januara, kod koje je labaratorijskim putem utvrđeno prisustvo malih boginja, stabilno i da se prati njeno zdravstveno stanje.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com