PODGORICA: GRADIĆE SEDAM VRTIĆA: Evo gdje će se nalaziti! - Volim Podgoricu

PODGORICA: GRADIĆE SEDAM VRTIĆA: Evo gdje će se nalaziti!

Crna Gora će dobiti sedam novih vrtića i to u Podgorici, Baru, Pljevljima i Ulcinju i Rožajama.

“Ministarstvo prosvjete ulaže ogromne napore u sanaciju i rekonstrukciju obrazovnih objekata, kojih je na teritoriji Crne Gore preko 500, a ove godine biće uloženo oko 1,3 miliona eura u obrazovne objekte”, kazala je za CdM portparolka ovog ministarstva Milica Lekić.

Milica Lekić

Najviše ulaganja u rekonstrukcije prosvjetnih objekata biće na sjeveru Crne Gore.

“Značajan dio njih zahtijeva nemala ulaganja, a naša obaveza je da prije svega pravilno postavimo prioritete, kako bi se sredstva opredjeljivala onamo gdje su najpotrebnija”, kazala je Lekić.

Lekić poručuje da se Ministarstvo prosvjete vodi uvjerenjem da se za najmlađe uvijek može brže, bolje i više, zbog čega je samo u prethodnih godinu i nešto dana uloženo oko 1 .700.000 eura u školske objekte.

Ono što je odlično, kako kaže, jeste da je ove godine budžet za investicije u Ministarstvu prosvjete povećan za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Tako, kada je riječ o proširenju predškolskih kapaciteta kroz Kapitalni budžet, ministarstvo poručuje da se intenzivno radi na projektu izgradnje sedam vrtića sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), koji je vrijedan ukupno 17 miliona eura.

“Od tih vrtića jedan je već izgrađen, u Zagoriču, a završetak drugog po redu tj. onog na Starom Aerodromu, se očekuje u prvoj polovini 2018. godine”, kazala je Lekić.

Za sve vrtiće pronađene su lokacije, za šest vrtića  postoje i projekti, dok su pripremne aktivnosti za izradu sedmog u toku, te se očekuje početak gradnje ostalih objekata u okviru ovog projekta.

Takođe, Kapitalnim budžetom planirane su za ovu godinu aktivnosti na izgradnji vrtića u City kvartu u Podgorici, kao i vrtića u Rožajama.

“Kada govorimo o aktuelnim rekonstrukcijama tj. onima koje su nedavno završene ili su u toku, riječ je o nekoliko stotina hiljada eura ulaganja, a odnose se na radove na krovnim pokrivačima, fasadama, bravarijama, mokrim čvorovima i drugo”, objašnjava Lekić za CdM.

Podsjećamo, samo neki od objekata u koje je nedavno ulagano su OŠ Sutjeska u Podgorici, OŠ Boško Buha u Pljevljima, vrtići na Cetinju i Šavniku, Obrazovni centar u Plužinama, ali i rožajske, beranske, bjelopoljske, barske i nikšićke škole.

“Ovdje dakle računamo samo tekući budžet Ministarstva, dok su kroz Kapitalni budžet planirani brojni projekti uglavnom izgradnje obrazovnih objekata”, kazala je Lekić.

Ove godine planirano je i da pet škola bude u potpunosti rekonstruisano sa ciljem energetske efikasnosti i u njih će biti uloženo oko četiri miliona eura.

“Rekonstrukcija će biti rađena kroz projekat sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW) i u saradnji sa Ministarstvom ekonomije”, poručila je Lekić.

Ove godine biće rekonstruisana gimnazija u Podgorici Slobodan Škerović, Resursni centar Podgorica, Resursni centar 1. jun i dvije mojkovačke škole – Aleksa Đilas Bećo i Srednja mješovita škola Vuksan Đukić.

U rekonstrukciju podgoričke gimnazije biće uloženo oko 1.140.000 eura, u Resursni centar 1. jun biće uloženo 1. 230. 000 eura, u Resursni centar Podgorica oko 750.000 eura, a u dvije pomenute mojkovačke škole 940.000 eura.

“Ukupna suma je oko četiri miliona eura, a ovo je samo jedan u nizu koraka Ministarstva ka poboljšavanju uslova u kojima borave najmlađi”, poručila je Lekić na kraju.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com