Marković: Preko 85 odsto građana bilo protiv priznanja Kosova, ali smo ga ipak priznali - Volim Podgoricu

Marković: Preko 85 odsto građana bilo protiv priznanja Kosova, ali smo ga ipak priznali

Crnogorski premijer Duško Marković je u intervjuu za Radio-televiziju Kosova (RTK) uoči posjete Prištini, 6. februara, da Crna Gora želi da vidi Kosovo u EU i NATO.

On je ocijenio da je crnogorska vlada imala viziju kada je priznala nezavisnost Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv toga.

Odgovarajući na pitanje da li će je moguće da Crna Gora ponovo razmotri Sporazum o demarkaciji granice sa Kosovom, Marković je odgovorio odrečno i dodao da Crna Gora nije uzela ni santimetar kosovske teritorije, da dalji pregovori nisu mogući.

Marković je podvukao da će u utorak u Prištini pozvati premijera Kosova Ramuša Haradinaja da donese hrabru odluku.

“Treba donositi odluke koje izvesno građanima nude mnogo više nego što oni danas imaju. Kada se Crna Gora opredjeljivala da prizna Kosovo, u Crnoj Gori je bila uzavrela politička klima. Preko 85 odsto građana je bilo protiv odluke Vlade da prizna Kosovo. Ali mi smo ipak priznali Kosovo. Rekao bih, zbog takve odluke i takve vizije koju je crnogorsko rukovodstvo tada imalo, Kosovo uživa deo današnjih benefita kao zemlja koja ima evropsku i evroatlantsku perspektivu i stabilnost kao ključnu potrebu regiona”, poručio je Marković.

Kako prenosi sajt RTK na srpskom jeziku, Marković je iznio tvrdnju da će na putu ka EU i NATO Crna Gora podržavati i pomagati institucije Kosova, u onoj mjeri u kojoj to budu zahtijevale kosovskevlasti.

Ocijenio je i da zemlje regiona imaju tradiciju i kulturu i vrijednosti, ali su zbog različitih istorijskih okolnosti u prošlosti izgubile prilike za evropsku perspektivu.

“Zbog toga tražimo od Evropske unije da jasno pošalje poruku vizije proširenja i evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana, uključujući naravno i Kosovo. Zbog toga je ova godina ključna za nas jer imamo nekoliko važnih događaja koji će opredeliti budućnost svake zemlje pojedinačno i regiona u cjelini”, rekao je Marković.

On je dopisnici RTK iz Crne Gore lirijani Markaši kazao da Podgorica nema otvorenih pitanja sa Prištinom što se tiče pitanja demarkacije i ponovio stav Crne Gore da je za njih to pitanje okončano.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com