Skandal u Hagu: Sudija priznao da nije bilo dokaza za osudu Ratka Mladića za genocid u Srebrenici - Volim Podgoricu

Skandal u Hagu: Sudija priznao da nije bilo dokaza za osudu Ratka Mladića za genocid u Srebrenici

Nije bilo sastanka vojnog vrha RS na kojem je dogovoreno izvršenje krivičnog djela u Srebrenici, ni pisane odluke o tome, niti se to moglo vidjeti iz sastanaka o kojima postoje bilješke, rekao je javno Jonas Nilsen, glavni pomoćnik sudije Haškog tribunala Alfonsa Orija, na predavanju održanom u srijedu u Hagu.

Komandanta Vojske RS generala Ratka Mladića su proglasili krivim i za genocid u Srebrenici iako Orijev pomoćnik javno priznaje da sud nije imao za to nikakvih dokaza. Ori je predsjedavao većem koje je u prvostepenom postupku osudilo Mladića na doživotni zatvor.

Foto: Guliver/Michel Porro/Getty Images

– Trebalo je dokazati da su se neke stvari desile, da su ljudi bili posvećeni tome da učine to djelo. Prvo pitanje kojim smo se bavili je bilo ko je naredio ubistva u Srebrenici. U tom svjetlu bila je interesantna i procjena vremena, odnosno noći kada su vođeni razgovori vojnog rukovodstva. Nije bilo sastanka na kojem je dogovoreno izvršenje tog djela. Opet ponavljam, nije bilo pisane odluke, nije bilo vojnih sastanaka ili bilo čega sličnog. Nekako smo morali sve saznati iz promjene stava i ponašanja svih onih koji su bili uključeni – rekao je Nilsen.

Sudije su se bavile time šta je bilo rečeno određeni dan, o čemu je razgovarano uveče i o čemu je razgovarano dan kasnije, kao i ko je bio prisutan od svjedoka koji su kansije svjedočili.

– Zbog svega ovoga je bilo moguće odrediti, manje-više, ne baš tačan sat, već koja je to noć mogla biti kada je donesena odluka o napadu ili zarobljavanju. Ali, trebalo je da budemo sigurni da je sve vođstvo bilo prisutno tu noć. Ne mislim da postoje otkrića da je vođstvo učestvovalo u donošenju te odluke na osnovu koje bi bili optuženi za naređenje izvršenja djela – rekao je Nilsen i odgovorio da je, nakon što je prije Mladića i general Vojske RS Radislav Krstić osuđen za genocid u Srebrenici, ovo krivično djelo opet trebalo dokazivati, što nije učinjeno.

Foto: Tanjug/AP/Enric Marti

– Genocid je trebalo da opet bude dokazan u slučaju Mladića. Postojale su određene činjenične okolnosti koje nije trebalo opet dokazivati, ali moja logika je bila da ne gledamo na ono što je rečeno prije početka ovog slučaja, već je tokom suđenja trebalo dokazati da je nešto validno – rekao je Nilsen.

Nilsenovo javno priznanje, prema riječima kobranioca generala Mladića Dragana Ivetića, znači da sudsko vijeće nije imalo nijedan dokaz za sastanak u Srebrenici na kojem je, navodno, postignut plan da bude izvršen genocid.

– Priznao je da se umjesto dokaza pribjeglo zaključivanju na osnovu pretpostavki – kaže Ivetić.

Ovo javno priznanje bi valjalo iskoristiti u drugostepenom postupku, smatra predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić.

– U tom slučaju trebalo bi lančano da se krene u preispitivanje već ranije donesenih presuda Srbima u Haškom tribunalu koji su takođe proglašeni krivim za navodni genocid u Srebrenici – kaže Savčić i dodaje da bi i tim odbrane trebalo da bude dopunjen istražiocima na terenu i saradnicima sa opštinama i nekadašnjim članovima kriznih štabova, policijom i domaćim sudovima.

 

(dijaspora.news)

2 komentara

  1. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Cheers

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com