Knežević pisao Savjetu Evrope: Režim nas progoni - Volim Podgoricu

Knežević pisao Savjetu Evrope: Režim nas progoni

Poslanik DF-a Milan Knežević, kao član Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope delegiran u crnogorskoj Skupštini, obavijestio je tu organizaciju sa, kako je naveo, institucionalnim progonom koji crnogorski režim sprovodi nad Demokratskim frontom, najjačim opozicionim savezom.

Knežević vjeruje da je SE poznato da je u Crnoj Gori 19. jula 2017. godine počeo sudski proces za, kako je napisao Knežević, navodno planiranje državnog udara na dan parlamentarnih izbora 16.oktobra 2016. godine. Optužnicom specijalnog državnog tužioca obuhvaćeno je trinaest lica, od toga dva ruska, osmoro srpskih i tri crnogorska državljana, dodaje Knežević.

Među optuženima nalazimo se moj kolega Andrija Mandić, predsjednik Nove srpske demokratije, poslanik u crnogorskom Parlamentu, jedan od lidera DF – a i ja. Dosad je održano 40 ročišta a čitava konstrukcija optužnice počiva na svjedočenju svjedoka saradnika Saše Sinđelića, pravosnažno presuđenog na 21 godinu zatvora za ubistvo koje je 2002. godine počinio u Hrvatskoj, a za kojim je od strane Hrvatske raspisana i crvena Interpolova potjernica. Stvarni identitet svjedoka saradnika specijalni državni tužilac i ministar pravde Zoran Pažin skrivali su punih šest mjeseci omogućivši mu da pod lažnim imenom dobije status svjedoka saradnika kako bi lažno svjedočio protiv našeg opozicionog saveza, i kako bi izbjegao izručenje Hrvatskoj.

Iako u spisima dokaza ( koje sam Vam spreman dostaviti ) ne postoji ni direktna ni indirektna veza našeg opozicionog subjekta sa osobama koje spominje svjedok saradnik, iako crnogorska javnost putem javnog prenosa iz dana u dan uviđa o kakvom farsičnom procesu je riječ, mi nemamo dilemu da je osuđujuća presuda već napisana i da se kroz mnogobrojna zakazana ročišta samo pokušava zadovoljiti kafkijanska forma. Zvanična istraga protiv kolege Andrije Mandića i mene je započeta u martu 2017. godine, a osim što nam je ukinut imunitet, parlamentarna većina je protivustavno i protivzakonito glasala da nam se odredi i pritvor, zbog čega smo protiv predsjednika Skupštine i predsjednika Administrativnog odbora podnijeli krivične prijave”, saopštio je Knežević.

Do 06. jula 2017. Mandić i Knežević su se, kako je rekao jedan od lidera DF-a, uredno odazivali na pozive za saslušanja i bili dostupni crnogorskim pravosudnim institucijama.

“Međutim, da bi onemogućili naše međunarodne aktivnosti, specijalno tužilaštvo i Viši sud uz jasne instrukcije premijera i ministra pravde, oduzimaju nam putne isprave uz obrazloženje da postoji opasnost od bjekstva. Iako smo kolega Mandić i ja nakon podizanja optužnice u više navrata napuštali državu i imali mogućnost da izbjegnemo sudski proces, jasno i decidno smo saopštavali da je u našem interesu da učestvujemo u procesu i na taj način demontiramo ovaj politički montirani cirkus. Ali to očigledno nije u interesu crnogorskog režima koji nam je oduzimanjem putnih isprava onemogućio da na najvažnijim međunarodnim adresama saopštimo istinu o institucionalnom progonu Demokratskog fronta. Jedna od tih adresa je svakako Parlamentarna skupština Savjeta Evrope čiji sam član i na kojoj je trebalo da učestvujem u periodu od 22. 01 – 25.01. 2018. godine. Iako u odluci o oduzimanju naših pasoša piše da će nam isti biti vraćeni za obavljanje naših međunarodnih aktivnosti, moja molba da mi se vrati putna isprava kako bih učestvovao u radu PSSE je odbijena.

Uopšte nemam dilemu da se radi o političkoj odluci i strahu režima da bi upoznavajući Vas sa društveno političkom situacijom u Crnoj Gori saopštio istinu o sjevernokoreizaciji države u srcu Evrope koja deklarativno stremi evropskim vrijednostima. Da paradoks bude veći, upravo sam dok je trajala PSSE pravosnažno osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog događaja iz oktobra 2015. godine kada je policija razbila naše mirne demonstracije, a ja zbog nanesenih povreda završio u bolnici, a lice koje me napalo i čiji je identitet poznat cjelokupnoj javnosti, ne samo da nije procesuirano, već je unaprijeđeno za komunalnog policajca. Tako da se u ovom trenutku mogu pohvaliti da sam jedini evropski poslanik kojem je tri puta skinut imunitet, u prvom slučaju iz 2015. pravosnažno sam presuđen na četiri mjeseca, u slučaju državnog udara očekujem osuđujuću presudu pred održavanje predsjedničkih izbora, dok u trećem slučaju navodnog izazivanja uznemirenosti kod poslanika koji su glasali da nam se odredi pritvor, očekujem presudu u maju mjesecu pred održavanje trinaest lokalnih izbora. Demokratski front broji 18 poslanika, najjači je opozicioni subjekt u Crnoj Gori, a šestoro poslanika našeg saveza ostalo je bez imuniteta i procesuirano je u različitim sudskim procesima, dok specijalni državni tužilac najavljuje nove političke optužnice”, navodi Knežević.

Broj prekršajnih prijava i kazni protiv DF – a, kako dodaje, uveliko prelazi cifru od pedeset i samo upotpunjuje sliku o totalirazaciji crnogorske države.

“Poštovane kolege, vjerujem da sam Vam ovim obraćanjem djelimično približio “napredak” Crne Gore na putu ka EU, sa posebnim osvrtom na poglavlja 23 i 24. Bez namjere da ovo moje obraćanje doživite kao pamflet ili poziv za intervenciju, ostajem raspoložen da Vas dodatno upoznam sa svim navodima iz ovog pisma. Imajući u vidu nemogućnost napuštanja zemlje, u svoje i ime svojih kolega pozivam Vas da u svakom trenutku posjetite Crnu Goru i uvjerite se u istinitost gore izrečenih ocjena”, zaključio je Knežević.

 (Antena M)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com