LEGALIZACIJA U TOKU: Evo koliko je zahtjeva podnijeto! - Volim Podgoricu

LEGALIZACIJA U TOKU: Evo koliko je zahtjeva podnijeto!

Jedinicama lokalne samouprave je podnijeto 530 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, od kojih je najviše zahtjeva raspoređeno u opštinama Podgorica, Bar, Herceg Novi i Pljevlja, kazao je generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Ministarstva održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

„Za sada u Crnoj Gori imamo nekih 530 zahtjeva, koji su najviše raspoređeni u opštinama Podgorica, Bar, Herceg Novi i Pljevlja. Ono što možemo konstatovati je da projekat ide nekom određenom predviđenom dinamikom za prvi navrat, u kome je jednostavno potrebno odraditi neke preliminarne radnje, kako bi se došlo do zahtjeva za legalizaciju“,  rekao je Čanović gostujući u Jutarnjem programu na TVCG.

Podsjetio je javnost da je rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata 15. jul tekuće godine i naglasio da je od izuzetnog značaja preduzimanje svih neophodnih radnji za upis objekata u katastar, te premjer geodetskog stanja na terenu, kako nalaže Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Prolongiranje roka, nagalsio je on, neće biti moguće.

„Prvo i ono što je najbitnije, prolongiranje roka neće biti moguće. Sistem je tako postavljen da svi vlasnici nelegalnih objekata su evidentirani preko ortofoto snimka oni imaju mogućnost ili da uđu u legalizaciju i iskoriste sve benefiote toga procesa i povećaju vrijednost svoje imovine, upišu objekat u katastar i da sjutradan mogu staviti objekat pod hipoteku, na taj neki izvjesni bankarski kredit koji bi im bio potreban za sam proces legalizacije. Druga varijanta je da plaćaju penale predviđene zakonom”, rekao je Čanović.

A za one, koji pak probiju rok, postoje dvije mogućnosti.

Prva je da uđu u proces legalizacije, prijave objekat i na rate plaćaju ono što je predviđeno zakonom. Kako je naveo, za objekte osnovne namjene stanovanja troškovi legalizacije se plaćaju na 20 godina, a za ostale objekte na 10 godina.

“Druga mogućnost je da ne podnesu prijavu za legalizaciju i svakako da uđu u sistem. Ortofoto snimak će ih evidentirati, a na osnovu toga će se razrezivati uvećani porezi i svi penali predviđeni zakonom – od prekršajne prijave, kao i naknade za korišćenje prostora koja se plaća do uklanjanaj objekta. Objekat se ne mora uklanjati, ali će vlasnik plaćati uvećane troškove koje može da izbjegne prijavom za legalizaciju, kojom se, takođe, i prekida rušenje za objekte za koje već postoji rješenje o rušenju”, pojasnio je Čanović.

Nijedna jedinica lokalne samouprave, kazao je on, još uvijek nije donijela odluku o naknadi troškova o komunalnom opremanju. Međutim, naglasio je da većina jedinica lokalne samouprave za sada daju popust od 30 odsto na jednokratne uplate troškova legalizacije, odnosno naknade za komunalno opremanje.

Istakao je da je Minsitarstvo trenutno u pregovorima sa crnogorskim komercijalnim bankama da formiraju proizvod koji im daje prostora da u tom dijelu ponude bolju kamaptnu stopu, posebno za objekte koji će se moći legalizovati ili koji se već u prvom krugu mogu legalizovati.

Pojasnio je da takvih objekata nije mali broj i da će na taj način većina građana moći platiti obaveza prema državi.

www.cdm.me

2 komentara

  1. I love your blog.. great colours & concept. Have you actually layout this excellent website on your own or maybe would an individual rely on someone else to make it work for yourself? Plz act in response when I!|m aiming to design my web site and also would like to understand where by you got the following by. thanks

  2. Thanks for another great post. Where else could anybody get that kind of information in such a perfect way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such information.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com