U Crnoj Gori 2.925 novooboljelih od raka - Volim Podgoricu

U Crnoj Gori 2.925 novooboljelih od raka

Pre­ma po­sled­njim pre­li­mi­nar­nim po­da­ci­ma iz Re­gi­stra neo­pla­zmi, u Cr­noj Go­ri je evi­den­ti­ra­no 2.925 no­vo­o­bo­lje­lih od ra­ka. To je ju­če, po­vo­dom obi­lje­ža­va­nja Svjet­skog da­na bor­be pro­tiv ra­ka – 4. fe­bru­a­ra, sa­op­šte­no iz Cen­tra za pro­mo­ci­ju zdra­vlja In­sti­tu­ta za jav­no zdra­vlje. Oni uka­zu­ju da su u Cr­noj Go­ri od ukup­no 2.925 no­vo­o­bo­lje­lih 52,51 od­sto mu­ška­ra­ci, a 47,49 od­sto že­ne.
– Ana­li­za po­da­ta­ka je uka­za­la da mu­škar­ci u na­šoj ze­mlji naj­če­šće obo­li­je­va­ju od ra­ka plu­ća, ko­ji je ujed­no i vo­de­ći uzrok umi­ra­nja sta­nov­ni­štva, za­tim sli­je­de rak ko­že, pro­sta­te i mo­krać­ne be­ši­ke. Me­đu ma­lig­nim obo­lje­nji­ma kod že­na do­mi­ni­ra­ju rak doj­ke, ko­ji je ujed­no i vo­de­ći uzrok umi­ra­nja, za­tim sli­je­de rak plu­ća i bron­ha, gdje se za­pa­ža zna­čaj­na ten­den­ci­ja ra­sta bro­ja obo­lje­lih, kao po­sle­di­ca pro­mje­ne po­na­ša­nja cr­no­gor­ske že­ne. Ta­ko­đe su za­stu­plje­ni rak ko­že i gr­li­ća ma­te­ri­ce – na­vo­di se u sa­op­šte­nju.
Do­da­ju da je naj­e­fi­ka­sni­ji pri­stup kon­tro­li ma­lig­nih bo­le­sti pre­ven­ci­ja, ko­ja ima ogro­man jav­no-zdrav­stve­ni zna­čaj.

– Na vi­še od 80 od­sto ma­lig­nih bo­le­sti mo­gu­će je uti­ca­ti dje­lo­va­njem na fak­to­re ri­zi­ka ko­ji su od­go­vor­ni za po­ja­vu bo­le­sti. Na po­vo­ljan is­hod mo­gu­će je uti­ca­ti ra­nim ot­kri­va­njem bo­le­sti, te­ra­pi­jom i re­ha­bi­li­ta­ci­jom. Pri­mje­na vr­lo jed­no­stav­nih, ali dje­lo­tvor­nih mje­ra pre­ven­ci­je kao što su – pre­sta­nak pu­še­nja, ogra­ni­če­no kon­zu­mi­ra­nje al­ko­ho­la, iz­bje­ga­va­nje su­vi­šnog iz­la­ga­nja sun­cu, odr­ža­va­nje pro­sječ­ne tje­le­sne te­ži­ne, kon­zu­mi­ra­nje zdra­ve hra­ne, fi­zič­ka ak­tiv­no­st, re­dov­na kon­tro­la, kao i kon­tro­lom in­fek­ci­ja (HPV, vi­ru­si he­pa­ti­ti­sa B i C, He­li­co­bac­ter pylo­ri) ko­je su po­ve­za­ne sa na­stan­kom ra­ka – ob­ja­šnja­va­ju u Cen­tru.
Do­da­ju da, osim to­ga, pri­mje­na mje­ra ra­nog ot­kri­va­nja obo­lje­nja omo­gu­ća­va pro­mje­nu to­ka bo­le­sti i nje­no za­u­sta­vlja­nje pri­je po­ja­ve kri­tič­ne tač­ke, što omo­gu­ća­va pre­ve­ni­ra­nje po­ja­va kom­pli­ka­ci­ja.
– Kam­pa­nja ko­ja ima za cilj da pre­ve­ni­ra po­ja­vu ma­lig­nih obo­lje­nja i nji­ho­vo ra­no ot­kri­va­nje ra­di spre­ča­va­nja po­ja­ve kom­pli­ka­ci­ja, usmje­re­na je na iden­ti­fi­ko­va­nje fak­to­ra ri­zi­ka ko­ji su naj­če­šći uzro­ci po­ja­ve bo­le­sti. Je­dan od zna­ča­ja­nih pro­ble­ma u Cr­noj Go­ri pred­sta­vlja i ne­pre­po­zna­va­nje ri­zič­nog po­na­ša­nja, kao ni osta­lih fak­to­ra ri­zi­ka ko­ji uti­ču na po­ja­vu obo­lje­nja, a pri to­me su pre­ven­ta­bil­nog ka­rak­te­ra – po­ja­šnja­va­ju u Cen­tru.
Ključ­ne po­ru­ke kam­pa­nje se od­no­se na dru­štvo, za­jed­ni­cu i po­je­din­ca, ko­ji ima­ju oba­ve­zu da pre­u­zmu ak­ci­je u ci­lju pre­po­zna­va­nja i mo­di­fi­ko­va­nja fak­to­ra ri­zi­ka ko­ji mo­gu do­ve­sti do na­stan­ka ma­lig­nih bo­le­sti.

Pod­sje­ća­ju da je pri­je tri go­di­ne za­po­če­la kam­pa­nja Svjet­ske zdrav­stve­ne or­ga­ni­za­ci­je sa Me­đu­na­rod­nim udru­že­njem za bor­bu pro­tiv ra­ka pod slo­ga­nom „Mi mo­že­mo, ti mo­žeš”, ko­ja je ima­la za cilj da se skre­ne pa­žnja svim dru­štve­nim su­bjek­ti­ma da in­di­vi­dual­na i za­jed­nič­ka na­sto­ja­nja na po­lju eli­mi­na­ci­je uti­ca­ja fak­to­ra ri­zi­ka mo­gu da do­pri­ne­su sma­nje­nju glo­bal­nog te­re­ta ra­kom.
– Ove go­di­ne se kam­pa­nja za­vr­ša­va i eva­lu­i­ra­će se nje­ni uti­ca­ji na sma­nje­nje in­ci­den­ci­je i pre­va­len­ci­je ma­lig­nih obo­lje­nja – pi­še u sa­op­šte­nju.
Pre­ma po­da­ci­ma Svjet­ske zdrav­stve­ne or­ga­ni­za­ci­je, obo­li­je­va­nje od ma­lig­nih bo­le­sti u svi­je­tu sa 12,7 mi­li­o­na u 2008. go­di­ni po­ra­slo je na 14,1 mi­li­o­na lju­di u 2012. go­di­ni.
– Pro­cje­ne uka­zu­ju na vr­lo pe­si­mi­stič­ne pr­og­no­ze da će do 2032. go­di­ne broj obo­lje­lih od ra­ka po­ra­sti za 70 od­sto, što zna­či da će pre­ko 25 mi­li­o­na lju­di ši­rom svi­je­ta obo­lje­ti od ove te­ške bo­le­sti. Pri to­me, u 2012. go­di­ni, od svih ma­lig­nih obo­lje­nja umr­lo je ukup­no 8,2 mi­li­o­na lju­di ši­rom svi­je­ta – kažu u Cen­tru za pro­mo­ci­ju zdra­vlja.
Do­da­ju da će u na­red­nih dva­de­set go­di­na naj­ve­ći po­rast u obo­li­je­va­nju i umi­ra­nju od ra­ka bi­ti u ne­raz­vi­je­nim i u sred­nje raz­vi­je­nim ze­mlja­ma gdje je ži­vot­ni vi­jek sta­nov­ni­štva sve du­ži i u ko­ji­ma su pri­sut­ne naj­ve­će raz­li­ke u so­ci­o­e­ko­nom­skom sta­tu­su.

– U ne­raz­vi­je­nim ze­mlja­ma i da­lje će do­mi­ni­ra­ti obo­li­je­va­nje i umi­ra­nje od kar­ci­no­ma gr­li­ća ma­te­ri­ce, kao po­sle­di­ca vi­so­ke pre­va­len­ci­je in­fek­ci­je hu­ma­nim pa­pi­lo­ma vi­ru­som (HPV), ne­po­sto­ja­nja si­stem­ske HPV imu­ni­za­ci­je i od­go­va­ra­ju­ćih pre­ven­tiv­nih pro­gra­ma (skri­nin­ga). U sred­nje raz­vi­je­nim ze­mlja­ma će i da­lje vo­de­ći kar­ci­no­mi bi­ti oni ko­ji se do­vo­de u ve­zu sa na­či­nom ži­vo­ta (pu­še­nje, al­ko­hol, fi­zič­ka ne­ak­tiv­nost i ne­pra­vil­na is­hra­na), kao što su kar­ci­nom plu­ća, doj­ke i de­be­log cri­je­va – is­ti­ču u Cen­tru.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com