Advokati saglasni, Mugoša ne može biti uhapšen - Volim Podgoricu

Advokati saglasni, Mugoša ne može biti uhapšen

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša u ovoj fazi postupka ne može biti uhapšen zbog optužnice za zloupotrebu službenog položaja, tvrde advokati za CdM.

Mugoša se tereti za zloupotrebu službenog položaja u predmetu Carine. Na teret mu se stavlja da je oštetio kasu države za skoro sedam miliona eura.

Optužnica je juče stigla u Viši sud.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović za CdM je rekao da, kada to nije rađeno u fazi istrage, sada ne postoje objektivni razlozi koji bi naveli tužilaštvo i sud da stave predlog za određivanje pritvora.

“Svi pritvorski osnovi su faktički prestali da postoje, te prema mom pravničkom iskustvu i rezonu, nema nikakvog uslova za određivanje pritvora”, jasan je Begović.

Sa njim je saglasan i advokat Srđan Lješković. Tvrdi da Mugoša u ovoj fazi postupka ne može biti uhapšen.

“Mogao mu je biti određen pritvor kada je pokrenut postupak kako ne bi uticao na svjedoke. U ovom slučaju, kada su uzete izjave od svjedoka, nema zakonskog osnova da mu se odredi pritvor. Niti može da utiče na svjedoke, niti  može da utiče na dokumentaciju koja je već oduzeta, i nalazi se u posjedu tužilaštva. Sada je pritvor bespredmetan”, smatra Lješković.

Istraga protiv bivšeg gradonačelnika pokrenuta je nakon što su vještaci napravili procjenu štete koja je nastala 2007. godine, u poslu koji je sklopila opština sa kompanijom “Carine“, čiji je vlasnik Čedomir Popović.

Mugoši se stavlja na teret da je kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovođenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevisnkog zemljišta na kompaniju Carine.

Na kompaniju Carine prepisane su dvije parcele od 8.000 i 7.000 metara kvadratnih, uz novčanu nadoknadu od 165 eura po metru kvadratnom, iako se prenos prava na gradskom građevinskom zemljištu nije mogao izvršiti neposrednom pogodbom.

Prema stavu istražitelja, procedura je nalagala javni poziv kroz postupak javnog nadmetanja koji je regulisan uredbom Vlade.

Takođe, cijena od 165 eura po metru kvadratnom nije utvrđena kroz postupak procjene.

Specijalno državno tužilaštvo je više mjeseci provjeravalo ugovore iz 2007. godine između opštine i firme Carine.

Izvor: 

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com