Da li ovo dokaz da je papa Franjo znao za zataškivanje zlostavljanja? - Volim Podgoricu

Da li ovo dokaz da je papa Franjo znao za zataškivanje zlostavljanja?

Papa Franjo primio je 2015. pismo u kojem je žrtva vrlo detaljno i slikovito opisala kako ju je sveštenik zlostavljao i kako je to ostatak čileanskog klera znao i ignorisao, što je u ozbiljnoj kontradikciji s papinim nedavnim insistiranjem da ni jedna žrtva nije istupila s tvrdnjama o zataškavanju zlostavljanja, donosi ekskluzivno The Associated Press.

Činjenica da je papa primio pismo od osam stranica, koje je sad u posjedu AP-a, dovodi u pitanje njegove tvrdnje da ima “nultu toleranciju” za seksualno zlostavljanje i prikrivanje istog.

Afera eskalirala prošlog mjeseca

Afera je eskalirala prošlog mjeseca kad je papa Franjo, tokom posjete Čileu, napao žrtve seksualnog zlostavljanja čileanskog sveštenika Fernanda Karadime da izmišljaju i klevetaju biskupa Juana Barrosa, za kojeg se tvrdi da je znao za zlostavljanje, no da nije ništa poduzeo.

“Razgovaraću kad mi neko donese dokaze protiv biskupa Barrosa. Ali ne postoji niti jedan dokaz. Sve su to klevetanja. Je li to jasno?”, upitao je prije dvije sedmice papa novinare koji su ga ispitivali o slučaju.

Šta žrtva opisuje u pismu?

Međutim, članovi papinog Povjerenstva za zaštitu maloljetnika sada kažu da su u aprilu 2015. poslali predstavništvo u Rim kako bi lično papi predali pismo o Barrosu.

Pismo Juana Carlosa Cruza detaljno je opisivalo zlostavljanje, ljubljenje i milovanje koje je doživio od Fernanda Karadime, a za koje su, kako je tvrdio, znali Barros i ostali, ali nijesu učinili ništa da to zaustave.

Četiri člana komisije sastali su se s papinim višim savjetnikom za slučajeve zlostavljanja, kardinalom Seanom O’Malleyjem, te su mu objasnili zašto smatraju da je papino naimenovanje Barrossa za biskupa južne čileanske biskupije Osorno problematično, nakon čega su mu dali pismo da ga preda papi.

“Sveti Oče, pišem Vam ovo pismo jer sam umoran od borbe, plakanja i patnje. Naša priča je dobro poznata i nema potrebe ponavljati je – osim da Vam ispričam o hororu koji sam doživio kroz ovo zlostavljanje i o tome kako sam se htio ubiti”, piše Cruz.

U pismu papi, Cruz ga moli da ga sluša i ispuni svoje obećanje o “nultoj toleranciji”.

“Sveti Oče, dovoljno je loše što smo pretrpjeli takvu strašnu bol zbog seksualnog i psihičkog zlostavljanja, ali način na koji su se prema nama ophodili naši sveštenici gotovo da je gori”, piše u pismu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com