Brajović u SAD: Crna Gora ima puno prijatelja u američkom kongresu - Volim Podgoricu

Brajović u SAD: Crna Gora ima puno prijatelja u američkom kongresu

Prvog dana posjete Sjedinjenim Američkim Državama, gdje boravi radi učešća na 66. Nacionalnom molitvenom doručku, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je imao sastanke sa sentatorom Ronom Džonsonom, kongresmenima Majklom Tarnerom, Eliotom Engelom, Dagom Lambornom, kao i članicom Kongresa Šili Pingre.

U delegaciji Skupštine Crne Gore nalazi se i potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, predsjedavajući Grupe prijateljstva sa Kongresom SAD.

Predsjednik Brajović je upoznao sagovornike sa aktuelnim političkim događajima u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana, posebno izražavajući zahvalnost zbog podrške i pomoći koju je Kongres SAD u kontinuitetu pružao našoj zemlji u ostvarivanju ključnog vanjskopolitičkog cilja – članstva u NATO.

Predsjednik Skupštine je istakao važnost daljeg intenziviranja bilateralnih odnosa i jačanja strateškog partnerstva između dvije prijateljske države u svim oblastima saradnje, pri čemu je akcentovao značaj parlamentarne saradnje za dalje jačanje bilateralnih veza. Tokom razgovora još jednom je naglašena posvećenost naše zemlje daljim reformama i važnosti što skorijeg članstva u Evropsku uniju.

U razgovoru sa senatorom Ronom Džonsonom, predsjedavajućim Potkomiteta za Evropu i regionalnu bezbijednosnu saradnju u Komitetu za vanjske poslove Senata, istaknut je značaj koje članstvo Crne Gore u NATO ima za dalju stabilizaciju prilika i bezbijednost Zapadanog Balkana.

Osvrnuvši se na jako prisustvo ruskog uticaja u regionu, senator Džonson je pohvalio odluku sudskih vlasti u Crnoj Gori da suđenje za pokušaj terorizma uoči parlamentarnih izbora učine javnim i na taj način osiguraju transparentnost suđenja.

„Bilo je pravo zadovoljstvo ugostiti predsjednika, potpredsjednika i ambasadora. Ostajemo veoma posvećeni podršci nastojanjima Crne Gore da se približi Evropskoj zajednici i svakako cijenimo članstvo Crne Gore u NATO. Zaista sam uživao u pomoći koju sam pružio da se to ostvari“, rekao je senator Džonson nakon sastanka.

Kongresmen Eliot Engel, član Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma, pohvalio je konstruktivnu ulogu Crne Gore u regionu Zapadnog Balkana i njenu posvećenost dobrosusjedskim odnosima i saradnji. Kongresmen Eliot je istakao da u svojim kontaktima ohrabruje prijatelje sa Kosova da to pitanje demarkacije sa Crnom Gorom riješe što prije.

Predsjednik Skupštine je tokom razgovora sa kongresmenom Majklom Tarnerom zahvalio je na njegovom ličnom doprinosu jačanju ugleda Crne Gore u američkom kongresu, kao i zalaganju za članstvo Crne Gore u NATO. Kongresmen Tarner je naglasio da naša zemlja ima puno prijatelja u američkom kongresu, kao i da SAD podržavaju i evropske ambicije Crne Gore.

Tokom zajedničkog sastanka sa kopredsjedavajućima Crnogorskim kokusom u Kongresu kogresmenom Dagom Lambornom i članicom Kongresa Šili Pingre naglašene su posebne veze koje Crna Gora ima sa saveznom državom Mejn.

Predsjednik Brajović je izrazio posebnu zahvalnost zbog pomoći koje je kongresmen Lamborn pružio prilikom međunarodne kodifikacije crnogorskog jezika.

Tokom prvog dana posjete SAD, potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović je govorio na forumu “Geopolitičke prilike u Jugoistočnoj Evropi i uloga Sjedinjenih Država i NATO” organizovanom na inicijativu i pod pokroviteljstvom senatora iz Oklahome, Džejmsa Inhofa. Potpredsjednik Skupštine je naglasio da„snažno prisustvo Zapada na Balkanu i jasna evropska perspektiva, uz finansijsku podršku i infrastrukturno i ekonomsko povezivanje, predstavljaju jedinu vodilju ka stabilnosti“.

Predsjednik Skupštine nastavlja posjetu SAD susretima u Kongesu i Senatu kao i sa predstavnicima nekih od najznačajnijih fondacija.

 (Antena M)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com