U KLINIČKOM CENTRU PONOVO DUGAČKE LISTE ZA LIJEČENJE: Na zračenje čeka 136 pacijenata, kod kardiologa 623 - Volim Podgoricu

U KLINIČKOM CENTRU PONOVO DUGAČKE LISTE ZA LIJEČENJE: Na zračenje čeka 136 pacijenata, kod kardiologa 623

Na zra­če­nje na Kli­ni­ci za on­ko­lo­gi­ju Kli­nič­kog cen­tra Cr­ne Go­re (KCCG), pre­ma naj­no­vi­jim po­da­ci­ma iz te usta­no­ve, če­ka 136 pa­ci­je­na­ta sa ra­znim ob­li­ci­ma kar­ci­no­ma. To je za 20 od­sto vi­še pa­ci­je­na­ta ko­ji mo­ra­ju da če­ka­ju na te­ra­pi­ju u od­no­su na kraj 2017. go­di­ne. Pa­ci­jent­ki­nja ko­ji se obra­ti­la re­dak­ci­ji „Da­na” is­ti­če da je pri­je ne­ko­li­ko da­na, iako je ima­la za­ka­zan ter­min za zra­če­nje doj­ke, mo­ra­la da če­ka na te­ra­pi­ju pre­ko pet sa­ti. Ona je na­gla­si­la da gra­đa­ni­ma ko­ji bo­lu­ju od ta­ko te­ških obo­lje­nja ne­kad i mi­nut zna­či mno­go, zbog če­ga ape­lu­je da se una­pri­je­di or­ga­ni­za­ci­ja na Kli­ni­ci za on­ko­lo­gi­ju i ra­di­o­ter­pi­ju, na či­jem če­lu se na­la­zi Vla­di­mir To­do­ro­vić.

Iz KCCG ju­če ni­je­su od­go­vo­ri­li na pi­ta­nja re­dak­ci­je „Da­na”, već su na­ja­vi­li da će to na­knad­no ura­di­ti.
– Ni­je pri­mje­re­no da pa­ci­jen­ti ko­ji bo­lu­ju od naj­te­žih obo­lje­nja mo­ra­ju da če­ka­ju na zra­če­nje pet sa­ti. Znam da ima mno­go pa­ci­je­na­ta i da lje­ka­ri ima­ju pu­ne ru­ke po­sla, ali sam raz­o­ča­ra­na jer sam bez obra­zlo­že­nja če­ka­la na zra­če­nje doj­ke na on­ko­lo­gi­ji. Na­dam se da se to ubu­du­će ne­će de­ša­va­ti. Sma­tram da ne bi tre­ba­lo da na­i­la­zi­mo na ova­kve pre­pre­ke u li­je­če­nju – ka­že ne­za­do­volj­na pa­ci­jent­ki­nja.

Na svim li­sta­ma če­ka­nja za ope­ra­ci­je ili ne­ku od di­jag­no­stič­kih pro­ce­du­ra u Kli­nič­kom cen­tru u ja­na­u­ra na­la­ze se ukup­no 834 pa­ci­jen­ta, 80 vi­še ne­gu u de­cem­bru
– Na am­bu­lant­ni pre­gled na Kli­ni­ci za on­ko­lo­gi­ju če­ka­ju 44 oso­be, isto ko­li­ko i u de­cem­bru, a na ho­spi­ta­li­za­ci­ju če­ka 17 pa­ci­je­na­ta, pet vi­še ne­go pro­šlog mje­seca. Na li­sti če­ka­nja za pa­li­ja­tiv­no zra­če­nje na­la­zi se 14 pa­ci­je­na­ta, dok na zra­če­nje doj­ke če­ka­ju 54 pa­ci­jent­ki­nje, 14 vi­še ne­go u de­cem­bru – na­ve­li su iz KCCG.
Na Kli­ni­ci za bo­le­sti sr­ca, či­ji je di­rek­tor Ne­boj­ša Bu­la­to­vić, na pre­gle­de i ope­ra­ci­je i da­lje če­ka naj­ve­ći broj gra­đa­na, ukup­no 623 pa­ci­jen­ta. U Cen­tru za kar­di­o­hi­rur­gi­ju na pre­gled i ope­ra­ci­je sr­ca če­ka 87 pa­ci­je­na­ta, znat­no ma­nje ne­go u istom pe­ri­o­du pro­šle go­di­ne.

– Na me­di­cin­sku pro­ce­du­ru HDO če­ka 320 pa­ci­je­na­ta, 55 vi­še ne­go mje­sec ra­ni­je, na im­plan­ta­ci­je ICD če­ka 26 obo­lje­lih, a na ugrad­nju pejs­mej­ke­ra 27 obo­lje­lih, isto ko­li­ko i u de­cem­bru. Na im­plan­ta­ci­je CRT če­ka 11 pa­ci­je­na­ta, šest vi­še ne­go pro­šlog mje­se­ca, a na CRTD šest, je­dan vi­še ne­go u de­cem­bru – ob­ja­vlje­no je na saj­tu Kli­nič­kog cen­tra.
Iz KCCG su pro­šle sed­mic­e sa­op­šti­li da je u pe­ri­o­du od 21. do 28. ja­nu­a­ra te­ku­će go­di­ne od ukup­no za­ka­za­nih 8.111 pre­gle­da u toj usta­no­vi oba­vlje­no 6.136.
– U na­ve­de­nom pe­ri­o­du na za­ka­za­ne pre­gle­de od stra­ne iza­bra­nog dok­to­ra ni­je se oda­zva­lo, ni­ti isti ot­ka­za­lo, 32,62 od­sto pa­ci­je­na­ta. Iako je za mi­nu­lu sed­mi­cu za tri od­sto po­bolj­ša­no oda­zi­va­nje pa­ci­je­na­ta na za­ka­za­ne pre­gle­de, ipak se i da­lje na­sta­vlja trend ne­do­la­ska na pre­gle­de i neo­t­ka­zi­va­nja. Me­nadž­ment KCCG či­ni na­po­re da obez­bi­je­di bla­go­vre­me­nu di­jag­no­sti­ku i spe­ci­ja­li­stič­ke pre­gle­de za cr­no­gor­ske osi­gu­ra­ni­ke. U tom smi­slu, kao što je po­zna­to jav­no­sti, kra­jem sva­kog mje­se­ca za naj­op­te­re­će­ni­je gra­ne me­di­ci­ne otva­ra­mo no­ve ter­mi­ne u do­pun­skom ra­du – sa­op­šte­no je iz KCCG.

(Dan)

2 komentara

  1. Molim portal da pokrene nesto po ovom pitanju. Pacijent sa metastazom na kostima ceka svud,od izabranog ljekara,pa dalje… Niko ni slova nije napisao da su ukinuti i putni troskovi za najteze bolesnike tj sa metastazama. Ovo je sramota…

    1. Izvinjavam se,da se ispravim
      Ukinuti su putni troskovi za pratioca. Svi znamo da kod tih oboljenja pacijenti ne mogu sami

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com