Vrijeme je da Podgorica dobije sajamsko zdanje - Volim Podgoricu

Vrijeme je da Podgorica dobije sajamsko zdanje

Četvrto izdanje Internacionalnog sajma knjiga Podgorica 2018 biće održano u atrijumu Kapita.

Književna manifestacija i je ove godine okupila izuzetan broj izlagača i priznatih domaćih i svjetskih književnika, a u fokusu neće biti književna nasljeđa zemalja gostiju, kao u prethodnim izdanjima, već književnost za djecu i omladinu, istakao je za Vikend novine umjetnički direktor sajma Vladimir Vojinović.

U znaku najmlađe publike proteći će i svečano otvaranje, na kojem će nastupiti članovi hora Osnovne škole “21. maj”

“Oni će izvesti numere sa stihovima Dragana Radulovića, nakon čega će se prisutnima obratiti visoki crnogorski zvaničnici. Složićete se da ima simbolike u tome što će u ceremoniji otvaranja učestvovati učenici škole koja nosi naziv po najvažnijem datumu moderne crnogorske države i što će oni izvoditi numeru sa stihovima jednog od naših najznačajnijih pjesnika za djecu i omladinu. Upućivanjem naše djece na knjigu, učvršćujemo crnogorsku kulturu, učvršćujemo Crnu Goru”, kaže Vojinović.

Domaća publika imaće priliku da se, tokom pet sajamskih dana, kroz veliki broj književnih promocija i na štandovima izlagača upozna sa stvaralaštvom značajnih domaćih i svjetskih književnika. Vojinović kaže da su svi programi jednako zanimljivi, te da, cijeneći pojedinačne opuse svih kolega, ne bi nijednog autora izdvojio. No, napominje da gosti ove godine dolaze iz Škotske, Kanade, Irske, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Albanije, koje veže ista energija i posvećenost istim temama.

“Prije svega, povezuje nas misionarska posvećenost knjizi, i to knjizi kao sad već anahronom nosaču informacije, koja, makar tako izgleda, troši potonje kapi Gutenbergove boje da izdrži bitku sa proizvodima informatičke ere”, istakao je Vojinović.

Izlagača i izdavača biće onoliko koliko partner manifestacije, Kapital plaza, može da ih primi. Dakle, šezdesetak, iako je interesovanje za izlaganje u sklopu podgoričkog sajma iskazao mnogo veći broj izdavačkih kuća.

“Nevjerovatno zvuči, ali je tako, zahvaljujući dobrom glasu koji nas prati u regionu i šire, sa svim izlagačima koji su nas ove godine kontaktirali mogli bismo pokriti i četiri puta veći prostor. Zato je ovo prilika da konstatujemo da je vrijeme da glavni grad Podgorica dobije sajamsko zdanje, svojevrsni sajamski centar, koji bi i otvorio nova radna mjesta, ali i uticao na povećanje broja noćenja u hotelima. Pritom imam na umu i druge sajmove koje Podgorica organizuje ili bi ih mogla organizovati. No, vratimo se našem sajmu. I ove godine ugostićemo oko 100 učesnika pratećih programa” ističe Vojinović.

Sa ciljem popularizacije književnosti kod najmlađe publike, Internacionalni sajam knjiga ove godine uveo je tri nagrade, koje nose ime Božidara Vukovića Podgoričanina, a pokrenuta je i Vajber kampanja.

“U pitanju su tri priznanja za najbolje nastupe na sajamskom maskenbalu. Plod naše saradnje sa Kapital Plazom, Ministarstvom kulture i Ministarstvom prosvjete je i maskenbal za osnovce, koji će tokom četiri sajamska dana, u isto vrijeme defilovati u maskama vezanim za njihove lektire, ili bolje reći likove iz lektira. Smatramo da je to jedan od najuspjelih metoda vezivanja najmlađih čitalaca za narativne svjetove i da je to jedan od najljepših načina da u Podgorici slavimo praznik knjige”, precizira Vojinović.

Vajber kampanja, koja je pokrenuta krajem jula, čuvenog crnogorskog štampara dočarava kroz lik Boža.

“Posljednju deceniju pratim odnos knjige i elektronskih nosača informacija. Jasno je da je novo vrijeme ugrozilo štampanu formu rukopisa. Vajber stiker kampanja je pokušaj da stvari okrenemo tako da nas savremene forme komunikacije povuku knjizi, a ne od knjige. Na umu smo sve vrijeme imali naše mališane, koji se ne odvajaju od pametnih telefona, tableta i računara. Vjerujem da je ovo model kojim nam savremene tehnologije mogu pomoći da djecu vratimo ili makar upoznamo s Gutenbergovim izumom”, smatra Vojinović.

Osvrnuvši se na dosadašnja izdanja, Vojinović kaže da ga izuzetno raduju nova poznanstva, no da se prije i iznad svega, ponosi onima koji su vjerovali da ovaj projekat može da zaživi i koji su sve učinili da se to i desi.

On ističe da je sajam uspio da razbije predrasude da se u našoj zemlji dovoljno ne čita.

“Ako je tih predrasuda i bilo, razbijene su. Pitajte izdavače iz inostranstva, pa ćete se uvjeriti u to kakav je njihov utisak o podgoričkim čitaocima. Nijesam rođen u Podgorici, ali sam od ranog djetinjstva u ovom lijepom gradu, i svikao sam taj posebni podgorički ukus. A izgleda da su ga svikli i naši partneri iz regiona, koji za ovaj sajam spremaju samo najbolja izdanja. Projekat osnivanja sajma uspio je na mnogim nivoima, ali j e najznačaj nije to što je sajam poslao poruku da je Podgorica multikulturni, multietnički savremeni grad koji je upravo zato što je takav kakav je mjesto susreta i razgovora. Podgorica je upravo putem sajma knjiga poslala poruku o sebi i Crnoj Gori kao valjanim modelima suživota i tolerancije”, zaključuju Vojinović.

Organizator sajma je Sekretarijat za kulturu Glavnog grada podršku Kapital Plaze, Ministarstva kulture i Ministarstva prosvjete.

Vikend novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com