Evropski parlament usvojio Rezoluciju: Ukinuti pomjeranje kazaljki na satu - Volim Podgoricu

Evropski parlament usvojio Rezoluciju: Ukinuti pomjeranje kazaljki na satu

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas u Strazburu rezoluciju kojom se predlaže odustajanje od režima ljetnjeg i zimskog računanja vremena u EU, objavljeno je sajtu EP.

Prema riječima komesarke za saobraćaj Violete Bulc, njene službe su analizirale sve dostupne dokaze koji su pokazali da bi nekoordinisana promjena računanja vremena u državama članicama bila štetna za jedinstveno evropsko tržište, zbog čega se ona izjasnila protiv toga.

Što se tiče dokaza o uticaju promjene računanja vremena na zdravlje ljudi, Bulc i Evropska komisija kažu da takvi dokazi nisu uvjerljivi: čini se da neki ljudi pate od promjena, no to se može kompenzovati pozitivnim zdravstvenim učincima povećanog odmora ili aktivnosti na otvorenom.

Osim toga, nije jasno bi li permanentno ljetnje ili permanentno zimsko računanje vremena bilo bolje za zdravlje ljudi, objasnila je evropska komesarka.

Violeta Bulc istakla je da je pozvala sve ministre država članica u Savjetu Evrope da je obavijeste da li žele da se mijenja status kvo. Osim jedne države članice koja je tražila da se tema uvrsti na dnevni red, niko drugi tako nešto nije tražio, rekla je Bulcova.

Rasprava u Evropskom parlamentu, pokazala je, međutim, da je raspoloženje bitno drugačije nego među državama članicama u Savjetu EU ili u EK.

Gotovo svi govornici, pripadnici socijaldemokrata, liberala, zelenih, u ime građana su govorili da sadašnji režim sa promjenama računanja vremena izaziva zdravstvene tegobe kod ljudi, pa i životinja, da zbog umora izazvanog pomeranjem sata dolazi do većeg broja saobraćajnih nesreća, da krave daju manje mlijeka, prenio je Večernji list.

„Prema rezultatima nekih studija, oko 20 odsto građana osjeća zdravstvene tegobe zbog pomeranja sata“, istakao je Pavel Svoboda, predsjedavajući Komiteta EP za pravne poslove i istakao da u ime 20 odsto građana Češke poziva Komisiju da iskoristi svoje zakonske aktivnosti.

Gezine Majsner, koja je govorila u ime liberala, izjavila je da 150 država u svijetu nema takvo računanje vremena i da je među njima i Rusija.

„Nismo, nadam se, gluplji od Putina“, rekla je Majsner.

Jedino je Roberc Cile, koji je govorio u ime kluba evropskih konzervativaca i reformista bio rezervisan jer mu se činilo da parlamentarci govore o ovoj temi samo zato što je ona popularna među građanima, a približavaju se novi evropski izbori i treba osvojiti nove mandate.

Ljetnje i zimsko računanje vremena već je ukinuto u nekim zemljama, kao što su Island, Bjelorusija i Turska.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com