Prva crnogorska svetica bila je iz Lješanske nahije - Volim Podgoricu

Prva crnogorska svetica bila je iz Lješanske nahije

Da li ste znali da je prva i jedina crnogorska svetica katoličke crkve blažena Ozana rođena u Lješanskoj nahiji?

Blažena Ozana rođena je u Lješanskoj nahiji kao Katarina Kosić u selu Relezi, u Lješanskoj nahiji u siromašnoj pravoslavnoj porodici stočara.

Po predanju, Katarina je Isusa Hrista vidjela dok je čuvala stado ovaca i nakon smrti svoga oca 1507. godine odlazi u Kotor gdje je bila primljena u kuću Aleksandra Buća. Pod uticajem njegove žene Katarina je primila katoličku vjeru, a već tada je brinula o siromašnima.

Ubrzo je odlučila da živi kao „zazidana djevica“. Njih je tada u Kotoru bilo mnogo, a živjele su u sobicama od izgrađenim uz crkvu i s malim otvorom prema svetištu crkve.

To joj je i pošlo za rukom 1514. godine. Ubrzo je primila ime Ozana, provodeći sedam godina u ćeliji uz kapelu Svetog Bartola. Kasnije se preselila u isposnicu uz crkvu Svetog Pavla, gdje je osnovala i mali samostan.

Za vrijeme tursko-mletačkog rata, turski admiral i gusar Hajrudin Barbarosa, doplovio je sa 70 galija i 30.000 vojnika pred Kotor. Blažena Ozana uvjeravala je građane u sigurnost pobjede domaćih vojnika, a Hajrudin Barbarosa odustao je peti dan i povukao se s vojskom.

Glas o njenom svetom životu stigao je čak i do Rima.

Ozana je preminula 1565. godine u 72. godini života. Veličanstveni sprovod vodio je tadašnji kotorski biskup Luka Bisanti. Njeno tijelo je bilo nošeno svim glavnim gradskim ulicama i položeno u crkvu svetog Pavla, a danas se nalazi u kolegijatskoj crkvi svete Marije u Kotoru.

Hrvatski kipar Antun Augustinčić napravio je sarkofag, u kojem se od 1963. godine nalazi njeno tijelo.

Papa Pio XI Ozanu je službeno 21. decembar 1927. godine proglasio blaženom.

Katolička Crkva slavi njen spomendan 27. aprila. Zaštitnica je Kotora i Kotorske biskupije, a za Splitsku metropoliju proglašena je zaštitnicom ekumenizma.

Izvor: 

2 komentara

  1. Im no expert, but I imagine you just made the best point. You certainly comprehend what youre talking about, and I can seriously get behind that. Thanks for being so upfront and so straightforward.

  2. Having been simply looking at useful blog articles with regard to the project research when My partner and i happened to stumble on yours. Thanks for this practical information!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com