PODGORICA: Udovica crnogorskog doktora želi da pokloni 200.000 dolara KCCG - Volim Podgoricu

PODGORICA: Udovica crnogorskog doktora želi da pokloni 200.000 dolara KCCG

Udovica psihijatra Dušana Kosovića, Rukako Fujihira Kosovich, želi da Kliničkom centru donira 200.000 dolara za opremanje nove Klinike za psihijatriju.

Kako je istaknuto u dokumentima koje je objavila Vlada, namjera Rukako Fujihira Kosovich je da se novac iskoristi za opremanje odjeljenja u ovoj klinici, kao i za osavremenjavanje biblioteke koja će biti sastavni dio nje.

Akademik Dušan Kosović rođen je 1926. godine u Gornjim Trepčima kod Nikšića. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Nikšiću.

Medicinski fakultet završio je u Beogradu, gdje je i specijalizirao neuropsihijatriju. Tri godine kasnije odazvao se pozivu Medicinskog centra pri Njujorškom univerzitetu, gdje je proveo dvije godine na specijalizaciji.

Dušan Kosović

Po povratku u domovinu, osnovao je psihijatrijsko-neurološku službu u Crnoj Gori koja do tada nije postojala. Nakon toga, ubrzo opet odlazi u SAD, gdje i provodi veći dio života, radeći kao neuropsihijatar u Njujorku.

Prije nekoliko godina vratio se u Crnu Goru, tačnije u Herceg Novi, gdje je i umro 28. juna 2015. godine u 89. godini.

A Klinika za psihijatriju u Podgorici je godinama bila u katastrofalnom stanju.

U aprilu 2016. godine Akcija za ljudska prava je objavila da Klinika radi u mizernim uslovima koji su ispod minimalnih standarda Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i drugog nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Nekadašnji izgled klinike 

Od tada pa do kraja 2016. godine vodili su intezivnu prepisku sa upravom Kliničkog centra i Ministarstvom zdravlja zalažući se za poboljšanje neprihvatljivih uslova.

Ubrzo su se uslovi za liječenje pacijenata znatno unaprijedili.

Obnovljeni su bravarija, fasada i krov Klinike, a čekaonica je renovirana. Unutrašnja vrata su zamijenjena eloksiranim, ona očuvanija su prefarbana.

Novi izgled

Renovirana su i kupatila da bi pacijenti dobili odvojene tuš kabine za muškarce i žene, kao i prostorija za održavanje terapijskih zajednica koje su se do tada održavale u trpezariji.

A svi ovi problemi će se riješiti izgradnjom novog objekta Klinike za psihijatriju, kako je najavlila direktorica Kliničkog Centra, Zorica Kovačević.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com