PODGORICA: Nastavnici jure učenike zbog dopunske nastave - Volim Podgoricu

PODGORICA: Nastavnici jure učenike zbog dopunske nastave

Predsjednik Sindikata prosvjete Podgorica Slobodan Savović kazao je za Dan da su reforma nastavnih programa u osnovnim školama i smanjenje fonda časova po odluci Ministarstva prosvjete ostali u sjenci ispravki i usklađivanja sa gradivom. On ističe da učenici izbjegavaju dopunsku i dodatnu nastavu, koja je, shodno reformi, obavezna da se održava u trajanju od po jednog časa, zbog čega nastavnici moraju da jure đake po školi i vode brigu o njihovoj bezbjednosti.

“Uvidjeli smo probleme u organizaciji dopunske i dodatne nastave za učenike prema novim programima. Od kada je uveden takav sadržaj roditelji ne vrše kontrolu i ne znaju gdje su im djeca, nego i dalje plaćaju kurseve iz određenih predmeta. Prepuštaju nastavnom osoblju da brine o djeci i nakon časova, tako da se jurimo s njima van učionice, kako bismo ih primorali da prisustvuju dopunskoj nastavi”, kaže Savović.

Reforma je, ističe, pokazala da su Ministarstvo prosvjete i Zavod za školstvo samo na papiru donijeli novine, a nikoga ne interesuje kako se u školama primjenjuje novi način nastave.

“Sav teret ovakve nepotpune i brzoplete reforme pao je na nastavnike i profesore, koji u učionici pokušavaju da pruže najbolje djeci i pored svih manjkavosti na koje nailaze prilikom primjene nastavnih programa”, naglasio je.

Zato je, zaključio je Savović, u toku osnivanje Unije strukovnih udruženja nastavnika Crne Gore, kako bi se ubuduće spriječilo da se bez njihovog znanja donose važni propisi u prosvjeti.

DAN

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com