Pogrešna hapšenja državu koštala 10 miliona eura - Volim Podgoricu

Pogrešna hapšenja državu koštala 10 miliona eura

Na ime naknade štete prouzrokovane neosnovanim hapšenjem u proteklih deset godina Ministarstvo pravde je na ime postignutih sporazuma sa građanima isplatilo sumu od 1.420.199 eura. Ta cifra, međutim, nije ni približna onoj isplaćenoj podnosiocima tih zahtjeva koji su se, ipak, odlučili da tuže državu i tako dobiju višestruko veći iznos – građani su zbog nezakonitog hapšenja u proteklih deset godina naplatili skoro 10 miliona eura štete.

Kako je Vikend novinama saopšteno iz Ministarstva, u 2017. godini podnijeta su 102 zahtjeva za naknadu štete, a zaključeno je svega 14 potpunih sporazuma o postojanju štete, vrsti i visini naknade zbog neosnovanog lišenja slobode. Na osnovu tih zaključenih sporazuma, isplaćen je iznos od 34.500 eura.

Prema mišljenju advokata Save Kostića, razlog zbog čega sve više građana koji su podnijeli zahtjev za nadoknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode odlučuje za privatnu tužbu, osim ekonomskog, je i taj da najčešće i ne dobiju odgovor od Ministarstva.

“Vrlo se često dešava da Ministarstvo uopšte i ne odgovori na taj zahtjev, a ako i odgovori ponuđeni iznos je uvredljivo mali za ono što su pretpjeli, stoga i ne čudi zašto se odlučuju da tuže državu. Moj klijent je, na primjer, zbog neosnovanih osam i po mjeseci pritvora privatnom tužbom dobio 21.000 eura. Zahtjev za nadoknadu štete po ovom osnovu je, naravno, shodno zakonu prvo podnio Ministarstvu pravde, ali odgovor nije dobio ni nakon tri mjeseca tako da se odlučio za privatnu tužbu” kaže Kostić.

Istakao je da razumije da se pokušava na sve načine uštedjeti, ali time, uvjeren je, samo nanose štetu jer građani pribjegavaju tužbama i od države uzimaju i do pet puta veći iznos.

Za mjesec dana nezakonitog lišenja slobode, inače se isplaćuje u prosjeku od 1.800 do 2.000 eura za one koji nijesu ranije osuđivani. Za osobe koje su ranije osuđivane prvi put se obezbjeđuje 1.800 eura, a za osobe koje su više puta osuđivane, ali su sada nezakonito lišene slobode, uzimajući u obzir vrstu krivičnog djela, izdvaja se od 600 do 1.500 eura.

Ako lice nije osuđivano, izdvaja se 1.700 eura u slučajnu apsolutne zastarjelosti krivičnog gonjenja ili odbijanja optužbe usljed odustajanja državnog tužioca od daljeg krivičnog gonjenja.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com