Projekat “Bedem 360” : NIkšić kao cjelogodišnja turistička destinacija - Volim Podgoricu

Projekat “Bedem 360” : NIkšić kao cjelogodišnja turistička destinacija

Projekat “Bedem 360”, koji ima za cilj “pozicioniranje Nikšića kao cjelogodišnje turističke destinacije, kroz korišćenje kulturno-istorijskog potencijala tvrđave Onogošt”, predstavljen je danas u Ministarstvu kulture.

“Prepoznajući značaj Onogošta, jednog od simbola grada i vrijednog dijela kulturne i istorijske baštine Nikšića i Crne Gore, tim “Bedem 360” kreirao je projekat koji bi u okviru tri segmenta – adaptacija, revitalizacija i priovođenje namjeni, pozicionirao tvrđavu kao kulturni i turistički centar Nikšića”, kazali su autori projekta na današnjoj prezentaciji.

Oni su istakli da će na taj način prostor tvrđave, poznatog nikšićkog Bedema, postati koristan prostor, ispunjen raznovrsnim kulturno-umjetničkim programima i prilagođen turističkom tržištu.

“Tvrđava Onogošt, adaptirana i obogaćena sadržajima prilagođenim posjetiocima i njihovim potrebama, imaće jedinstvenu turističku ponudu i prostor za produkciju raznovrsnih kulturnih sardžaja,” naglasili su iz kreativnog tima. Osim privođenja namjeni, autori su predstavili i plan za sprovođenje arheoloških i konzervatorskih radova, kako bi se, u skladu sa Zakonom, adekvatno zaštitile sve vrijednosti ovog kulturnog dobra.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović prisustvovao je prezentaciji i ocijenio da je predstavljeni projekat velika šansa za ukupnu valorizaciju tvrđave Onogošt, ali i unapređenje kulturnih i turističkih potencijala Nikšća i cijele Crne Gore.

“Ministar je istakao da je projekat u saglasnosti sa jednom od prioritetnih ativnosti u radu Ministartva kulture, a to je valorizacija potencijala naše kulturne baštine. Ministar Bogdanović je naveo i da će Ministarstvo kulture razmotriti sve modele za saradnju i finansijsku podršku ovom projektu cijeneći njegov kvalitet i značaj”, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

U realizaciju projekta je neophodno uključiti i međunarodne partnere, evropske fondove i druge organizacije koje mogu pružiti finansijsku podršku, zaključeno je da na prezentaciji kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstva održivog razvoja i turizma i JU Muzeji i galerije Nikšić.

Gorostasna tvrđava, čuvar  Nikšića

Stara tvrđava Onogošt, među Nikšićanima poznatija kao Bedem, mjesto je na kojem istorija svjedoči svoje mijene i zbivanja u Nikšiću. Bedem datira još iz vremena Rimljana, tvrde mnogi istoričari, iako se u narodu udomaćilo vjerovanje da su ga Turci formirali. Oni su formirali vojno utvrđenje, a u njemu su i stanovali, za njega se borili.

Bedem je mjesto gdje su se nekada vodile glavne bitke, za osvajanje Nikšića i tvrđave. Smješten je u samom centru grada, vidi se iz skoro svakog njegovog kutka, a sa njegovih gordih kula se vide ljepote Nikšića i nikšićke prirode. Granica je između modernog dijela grada i onog zelenog, koji vodi ka Studenačkim i manje poznatim, Šunjinim glavicama, te i sve popularnijem izletištu Blace.

Ovaj nikšićki spomenik, zbog svog položaja, gorostasno uzdignut na grebenima strmog malog brda, svjedok je istorije, sa najljepšim zalaskom sunca, čuvar je netaknute prirode iza sebe. Kao takav predstavlja jedan od najvećih potencijala nekadašnjeg Onogošta. Ipak, osim entuzijastičnog rok festivala Bedem festa, Bedem je tokom godine zapušten i zaboravljen, osim onih koji mu se uvijek vraćaju.

“Pučinu Nikšićkog polja para stari grad, nalik na nasukan brod, zaustavljen u letu ka budućnosti. To je Bedem, stara rimska tvrđava, neumoljiva, siva… Poslije najezde Turaka postala je najjače uporište novih gospodara. Vjekovima je prkosila nedaćama. Vrijeme je na njenim zidinama ispisivalo istoriju”, Monografija Nikšića

Vijesti

1 komentar

  1. Konačno neko da predloži nešto dobro i korisno za svoj grad! Bravo za mlad, kreativan i nadasve ambiciozan tim ljudi koji je osmislio ovaj projekat. Prezentacija je urađena na svjetskom nivou. Nadam se da će Ministarstvo kulture i Vlada Crne Gore podržati ovu ideju!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com