Ne plaćaju vodu i niko ne zna gdje su: 234 stambene jedinice mnogo troše, ništa ne polaćaju - Volim Podgoricu

Ne plaćaju vodu i niko ne zna gdje su: 234 stambene jedinice mnogo troše, ništa ne polaćaju

U evidenciji hercegnovskog “Vodovoda i kanalizacije” d.o.o su 234 stambene jedinice sa enormno velikom potrošnjom vode koja se ne plaća.

 Kako pie Radio Jadran, među njima su kompletne stambene zgrade u kojima ima više stanova čiji su vlasnici stranci, do kojih je jako teško doći.

Nelegalni potrošači su, pored velikih gubitaka na mreži ključni problem ovog preduzeća. Oni su kao pravni subjekti korisnici vodovodne mreže, ali ih vodovodno preduzeće ne poznaje kao potrošače, koji izmiruju svoja dugovanja.

Odbor direktora Vodovod i kanalizacija DOO Herceg Novi još u decembru je “dao odriješene ruke” direktorki preduzeća za legalizaciju nelegalno priključenih potrošača.

Kako kaže direktorica ovog preduzeća Olivera Doklestić, to je i obaveza po novom Zakonom o uređenju prostora i gradnji objekata, jer u njemu ne postoji termin divljeg priključka u kontekstu krivičnog djela,

“Vodovodnim preduzećima do sada je bilo zabranjeno da priključuju na vodovodni i kanalizacioni sistem objekte koji nisu legalni, za razliku od Telekoma ili Elektrodistribucije, koji su to pravo imali, kao neku vrstu lex specijalisa”, objašnjava ona.

Apsurdno u čitavoj situaciji je, kako navodi Doklestić, da u našoj zemlji postoje nelegalno izgrađeni objekti, dok su stambene jedinice u njima registrovane u katastru, odnosno svaki vlasnik je u katastru registrovan kao imalac.

Time se, međutim, otvorila mogućnost da objekti koji već imaju uvedene struju i telekomunikacionu vezu, kao i nelegalni priključak na vodovod i kanalizaciju, ali ne posjedjuju građevinsku dozvolu, u zakonskim okvirima legalizuju svoj priključak.

To mogu ostvariti tek kada vlasnik na Građanskom birou podnese Zahtjev za legalizaciju objekta i sa kopijom tog Zahtjeva i izvodom iz katastra, odnosno vlasničkim listom, u preduzeću Vodovod i kanalizacija popuni obrazac za dobijanje legalnog priključka. Nakon prijavljivanja, ekipa tehničke službe izlazi na teren da ustanovi kako je izveden priključak.

“Nakon toga korisniku se ostavi mogućnost da potpiše Ugovor i dobije legalan broj sata, zaveden je u listi potrošača, ali na njegovom računu za vodu pisaće “nelegalni potrošač”. Otkriće se evidencija nelegalnih potrošača”, kazala je Doklestić i dodala da će hercegnovski Vodovod tek tada imati pravu sliku o broju nelegalnih potrošača.

U njihovoj evidenciji za sada su 234 stambene jedinice sa enormno velikom potrošnjom vode koju niko ne plaća. Ima stambenih zgrade u kojima su vlasnici stranci, do kojih je jako teško doći.

Svakom otkrivenom nelegalnom potrošaču Vodovod šalje obavještenje i upućuje na proceduru prijavljivanja u roku od sedam dana. Do sada je u proceduru ušlo 59 zahtjeva, od kojih je sedam vraćeno, jer vlasnici ili nisu tu ili su odbili da prime obavještenje.

Doklestić je naglasila da među nelegalnim potrošačima nisu samo objekti koji nemaju izdatu građevinsku dozvolu, već i legalno izgrađeni objekti sa divljim priključkom.

Među njima je veliki broj stambenih zgrada u kojima postoji dozvola za pet ili šest stambenih jedinica, ali su vlasnici u međuvremenu pregrađivali ili dograđivali, pa je broj jedinica znatno veći.

Radio Jadran

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com