Podogričanka osvojila Kilimandžaro - Volim Podgoricu

Podogričanka osvojila Kilimandžaro

Jelena Petković, članica Planinarskog kluba “Visokogorci Crne Gore” iz Podgorice, uspješno je stigla na najviši vrh Afrike Kilimandžaro (Uhuru Peak) 5895 mnv. Jelena je uspon izvela u okviru ekspedicije u organizaciji beogradskog Extreme Summit Team-a koju je predvodio vodič Kenan Muftić a koju je činilo 16 planinara iz više država regiona. Članovi ekspedicije su, nakon nekoliko dana provedenih u aklimatizacionom procesu, završni uspon nanajviši vrh “crnog” kontinenta izveli u subotu u jutarnjim satima.

 

Sa svojih 4600 m od podnožja do vrha Uhuru (5895m), Kilimandžaro predstavlja planinu sa najvećom visinskom razlikom na svijetu. Ova planina je san svakog avanturiste, ali i svih ostalih osoba koje gaje naročitu ljubav prema Africi. Nalazeći se na trećem stepenu južne geografske širine od ekvatora, klima na Kilimandžaru spada u red tropskih, što omogućava rast bujne vegetacije na ovoj planini. Nacionalni park Kilimandžaro osnovan je 1971. godine iz šumskog rezervata kojeg su osnovali njemački kolonizatori još 1910. a upisan je i na UNESCO-ov popis svjetske baštine u svrhu zaštite brojnih vrsta koji žive u parku.

 

Ovo je drugi put da Visokogorci razvijaju zastavu kluba i Crne Gore na najvišem vrhu Afrike.  Prvi put je to uradila Tanja Pavličić 2011. godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com