CGO apeluje na nadležne da procesuiraju sve ratne zločine - Volim Podgoricu

CGO apeluje na nadležne da procesuiraju sve ratne zločine

Centra za građansko pravo apeluje na nadležne institucije da preispitaju dosadašnje odluke i na pravno adekvatan način procesuiranju sve slučajeve ratnih zločina u Crnoj Gori i one u kojima su crnogorski državljani učestvovali.

Podsjetili su na zločin koji se dogodio prije 25 godina, 14. februara 1993.godine u opštini Čajnice, gdje su sa teritorije Crne Gore iz pravca sela Bukovica pripadnici tzv. Armije BiH, među kojima su bili i osmorica pripadnika crnogorske nacionalnosti iz Pljevalja, napali nezaštićena sela Trpinje i Šapići. Takođe, odali su poštovanje i žrtvama sa pljevaljske Bukovice, čije je muslimansko stanovništvo od 1992. do 1995. bilo izloženo mučenju, pretresima, pljačkama, progonu i ubistvima.

Prema njihovom mišljenju, krivi su sudovi koji dozvoljavaju da ovi postupci neprimjereno dugo traju uz česte i neshvatljive procesne propuste, lingvističke greške, pogrešnu primjenu normi itd.

Podsjećaju da je, u slučaju napada na sela Trpinje i Šapići, protiv osmorice muslimana iz Pljevlja policija iz Čajniča podnijela krivične prijave 1993. a zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Bosni i Hercegovini.  Vijeće Višeg suda u Bijelom Polju je 3. oktobra 2011. objavilo presudu kojom je optužene oslobodilo od optužbe da su izvršili krivično djelo zločin protiv čovječnosti, nakon čega je Tužilaštvo uložilo žalbu na rješenje Višeg suda. Apelacioni sud je 22. marta 2012. donio presudu kojom je odbio navode iz žalbe Tužilaštva i potvrdio je prvostepenu presudu kojom je negirana krivica osmorice državljana Crne Gore.

“Konkretan slučaj predstavlja nedostojan postupak Apelacionog suda, gdje ovaj sud zauzima stav da se zločini iz 90ih godina ne mogu procesuirati kao zločini protiv čovječnosti, zato što u to vrijeme nije postojao međunarodni akt ratifikovan od SR Jugoslavije u kojem bi bila propisana zabrana tih zločina. Ovaj slučaj je kasnije procesuiran pred sudskim instancama Bosne i Hercegovine”, ističu oni.

I slučaj mučenja u Bukovici, ističu oni, pravosnažno je okončan bez utvrđivanja bilo čije odgovornosti za zločine.

“CGO i ovom prilikom poziva nadležne institucije da u skladu sa usvojenim strateškim dokumentima i zakonskim propisima, ali i normama međunarodnog prava, što hitnije preispitaju dosadašnje odluke i utvrde odgovornost počinilaca i njihovih nalogodavaca, ne samo slučajevima koji se odnose na područje Bukovice, već u svim slučajevima ratnih zločina u Crnoj Gori ili slučajevima u kojima su državljani Crne Gore učestvovali”, ističu oni.

Pozivaju kreatore obrazovnih politika u Crnoj Gori da ne potiru period postjugoslovenskih ratova, pogotovo ulogu Crne Gore koja je aktivno učestvovala u određenim ratnim operacijama i drugim pratećim dešavanjima ne samo na prostoru Crne Gore, već i izvan njenih granica.

“Potiranje ovakvih tema ne doprinosi pomirenju i uspostavljanju pravde za žrtve”, istakli su oni.

Podsjećaju da ratni zločini ne zastarijevaju i poručuju da se posvećenije mora raditi na borbi protiv njihove nekažnjivosti, ali i da se moraju pamtiti kako se kao takvi više nikada ne bi ponovili, jer je kultura sjećanja važan mehanizam u procesu pomirenja.

CdM

1 komentar

  1. This web page can be a walk-through it really is the information you wanted relating to this and didn’t know who to inquire about. Glimpse here, and you’ll certainly discover it.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com