Herceg Novi: Obilježena godišnjica smrti Petra Lubarde - Volim Podgoricu

Herceg Novi: Obilježena godišnjica smrti Petra Lubarde

Godišnjica smrti slikara Petra Lubarde obilježena je danas u Herceg Novom kod njegove biste na Karači.

Prisustvovali su prijatelji, članovi Fondacije “Petar Lubarda”, desetak učenika i profesorica likovne umjetnosti  iz Srednje mješovite škole (SMŠ) Ivan Goran Kovačić.

“Petar Lubarda stvara svoje umjetničke svjetove, kroz dramatičnu i slojevitu umjetničku ljepotu, snagom umjetničkog jezika dovedenog do simbola. Tako postiže egzistencijalnu punoću djela”, kazala je profesorica filozofije Višnja Kosović.

Ona je istakla da je “Petar Lubarda uzdigao njegovo stvaralaštvo na nivo autentičnih simbola koji nose egzistencijalnu punoću,tj na onaj nivo gdje se razotkriva sama suština svijeta i čovjekovog bivanja i bitisanja u njemu”.

“Petar Lubarda svoje slikarske svjetove , od surih i gorostasnih crnogorskih bregova, pa sve do kosmosa, stvara i satkiva kroz moćan likovni jezik. Tim likovnim jezikom Lubarda i osvaja, i grli i uzdiže moćnu prirodu do kosmičkih visina. Tim likovnim jezikom Lubarda preispituje istorijsko trajanje i dramatiku i snagu istorijskih događaja, prim. sl. Kosovski boj, Bitka na Vučijem dolu”, kazala je Kosović.

Ona je istakla da Lubarda snagom svog likovnog jezika povezuje tradiciju i savremenost, “u naporu da se sačuvaju izvorne i uzvišene vrijednosti, na kojima smo istrajavali i očovječivali se. Tako nastaju nove, Lubardine likovne vrijednosti, koje su već postale dio tradicije, i snaga i osnov za traženje novih vrijednosti”.

Bista Petra Lubarde (1907-1974) rad akademskog vajara Dušana Ivančevića, na Karači, na ulazu u Stari grad, urađena je povodom stote godišnjice rođenja našeg velikana likovne scene.

Filatelističko društvo Igalo objavilo je istim povodom dvije ilustrovane razglednice, Petar Lubarda u ateljeu i  jednu sa Lubardinom rečenicom “Moja najbolja škola je bila Crna Gora”.

Direktor Umjetničke škole u Herceg Novom

Petar Lubarda, rođen je u Ljubotinju, 27. jula 1907. a životni i umjetnički putevi vodili su ga svuda – od pariške akademije, preko ratnih logora do duhovnih proputovanja po Aziji Preminuo je u Beogradu, 13. februara 1974.

Učestvovao u formiranju prvih stručnih likovnih institucija u Crnoj Gori. Bio je je predavač i direktor Umjetničke škole na Cetinju i u Herceg Novom, a od 1997. je u Crnoj Gori utemeljeno kao najveće priznanje nagrada “Petar Lubarda” za likovnu umjetnost.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com