Kamerna muzika: Mozart Only - Volim Podgoricu

Kamerna muzika: Mozart Only                 

 

U okviru koncernog ciklusa “Kamerna muzika” KIC “Budo Tomović” organizuje koncert posvećen muzici Volfganga Amadeusa Mocarta pod nazivom “Mozart Only”, u petak, 16. februara, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Program je sačinjen od djela koja spajaju gudačke i duvačke instrumenate u kamerni ansambl: Flautski kvartet D-dur, br. 1, K285, Oboa kvartet F-dur, KV 370 i Klarinetski kvintet A-dur, K 581. Izvođenje ovog programa dodijeljeno je Gudačkom kvartetu “Doclea”, flautistkinji Žani Lekić, oboistkinji Nadici Ristić i klarinetisti Veljku Klenkovskom.

Gudački kvartet “Doclea” čime mladi profesionalni muzičari, alumni Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a danas kolege i članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra: Slađana Cvejić*, Sonja Vojvodić, violine, Petar Obradović*, viola i Milan Ninković*, violončelo. Kvartet je oformljen  prošle godine. Imenom DOCLEA sugerišu na geografsko – istorijski prostor na kome zajedno rade, žive i stvaraju. Prvi zajednički nastup imali su u okviru majstorske radionice za kamernu muziku profesora Antona Martinova, u organizaciji KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici. Svoj prvi cjelovečernji koncert održali su u Podgorici u organizaciji Umjetničke škole za muzuku i balet „Vasa Pavić“. Nastupali su i u kotorskom kulturnom centru „Nikola Đurković“ kao i na 7. Internacionalnom festivalu „Muzika na žici“ u Sarajevu. Organizacija OPEROSA ih je odabrala da učestvuju kao rezidentni ansambl u njihovom dvogodišnjem regionalnom projektu „Young@opera“.

 

Flautistkinja Žana Lekić* je vanredni profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju, na predmetu Kamerna muzika. U rodnom Kraljevu završila je nižu i srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“, u klasi uglednog pedagoga, prof. Karolja Maročika. Studirala je u klasi  profesora Ljubiše Jovanovića, na Muzičkoj akademiji na Cetinju gdje je diplomirala i magistrirala sa najvišim ocjenama. Usavršavala se na brojnim seminarima kod vodećih svjetskih flautista: Janos Balint, Mađarska, Michael Debost, SAD, Ketlin Chestin, SAD, Aurel Nicolet, Švajcarska, Jiri Valek, Češka, Eje Kaufeldtl, Švedska, Gunilla von Baar, Švedska, Dejan Gavrić, Njemačka, Peter Lucas Graff, Njemačka. Tokom školovanja osvajala je brojne nagrade na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima, kao solista i kao kamerni muzičar. Redovno koncertira u zemlji i inostranstvu.

 

              Nadica Ristić Simović* je prva oboa Crnogorskog simfonijskog orkestra. Kompletno muzičko obrazovanje je stekla u rodnom Skoplju; studirala je u klasi prof. Gordane Josifove Nedelkovske. Učestvovala je na domaćim i međunarodnim takmičenjima, na kojima je osvajala, skoro uvijek, prve i specijalne nagrade. Aktivno je sarađivala sa makedonskim kompozitorima i premijerno izvodila njihova djela na festivalu Dani makedonske muzike u Skoplju; bila je solistkinja i članica Simfonijskog orkestra F. A. M. E. Ladies Orchestra, ,,Alea” i ,,Sonoris”, kao i sa Simfonijskog orkestra FMU u Skoplju. Od 2001. do 2005. radila je kao honorarni član Makedonske Filharmonije, a zatim i kao prva oboa Makedonske Opere i Baleta (MOB). Dolaskom u Crnu Goru angažovana je i kao profesorica oboe i kamerne muzike u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“.

 

             Velјko Klenkovski* je prvi klarinet Beogradske filharmonije i docent na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Rođen je u Pančevu gdje je završio nižu muzičku školu. U Beogradu je pohađao srednju muzičku školu „Kornelije Stanković“; svoje školovanje je nastavio u Parizu na konzervatorijumu „Georges Bizet“. Diplomirao je na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu, sa najvišim ocjenama. Dvije godine kasnije magistrirao je na pariškoj muzičkoj akademiji Alfred Cortot (Ecole Normale de Musique de Paris), takođe je magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a doktorirao je na FMU u Beogradu. Klenkovski je lauerat brojnih takmičenja u zemlјi i inostranstvu od kojih su najznačajnije prve nagrade na međunarodnom takmičenju Leopold Belan u Parizu, međunarodnom takmičenju u Pikardiji, Saveznom takmičenju u Ljublјani, kao i prva specijalna nagrada na Međunarodnom takmičenju u Parizu i treća nagrada na Međunarodnom takmičenju muzičke omladine u Beogradu. Nastupao je kao solista sa Kralјevskim orkestrom iz Brisela, Filharmonijom nacija iz Njemačke Beogradskom filharmonijom, Orkestrom RTS-a, Simfonijskim orkestrom iz Niša, beogradskim ansamblom Dušan Skovran, orkestrom Gudači svetog Đorđa, te kao prvi klarinetista orkestra Filharmonije nacija u Njemačkoj, kamerne opere Madlenianum i orkestra RTS u Beogradu. Član je i Balkanske kamerne akademije, Osnivač – član Duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije i Beogradskog duvačkog trija. Nastupao je sa simfonijskim orkestrom Bruno Valter, kao i Kiparskim nacionalnim orkestrom. Dobitnik je Oktobarske nagrade i nagrade za pedagoški rad.

 

*Umjetnici su angažovani kao mentori i saradnici na projektu Ljetnji kamp za kamernu muziku/Montenegro Summer Camp for Chamber Music

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com