Monitoring segmenata životne sredine Podgorice za period mart 2018. godine do februara 2019. godine - Volim Podgoricu

Monitoring segmenata životne sredine Podgorice za period mart 2018. godine do februara 2019. godine  

Glavni grad Podgorica raspisao je tender za pružanje usluge monitoringa segmenata životne sredine Glavnog grada i opština u okviru Glavnog grada Podgorica za period mart 2018. godine do februara 2019. godine, ukupne vrijednosti 25.000,00 eura.

Monitoringom bi trebalo da se prati stanje svih segmenata životne sredine odnosno kvalitet vazduha, vode, zemljišta, biljnog i životinjskog svijeta, kao i stepen zagađenja životne sredine odnosno emisija u životnu sredinu. Takođe, prati se i uticaj značajnih sektora na segmente životne sredine. Na osnovu podataka dobijenih sprovođenjem Monitoringa radi se Informacija o stanju životne sredine za teritoriju Glavnog grada, a u cilju sagledavanja sveobuhvatne situacije i informisanja javnosti.

Definisano je da Program monitoringa životne sredine za period mart 2018.–februar 2019. godine, obuhvata Program kontrole kvaliteta vazduha na odabranim lokacijama, i to kod Tržnog centra „Delta city“, kod stadiona Budućnost (raskrsnica Bulevara Ivana Crnojevića i ul. 19. decembar), raskrsnice ul. Kralja Nikole i ul. Crnogorskih serdara, centra opštine u okviru Glavnog grada Tuzi, centra opštine u okviru Glavnog grada Golubovci i naselje Zagorič, na potezu između Piperske ulice i brijega Morače. Program monitoringa za period mart 2018. – februar 2019. godine obuhvatiće i praćenje kvaliteta vazduha na jednoj lokaciji koja je izvan direktnog uticaja saobraćaja, kako bi se sagledao uticaj korišćenja ogrijevnog drveta u domaćinstvima na dati segment životne sredine

Kontrola kvaliteta vazduha vrši se u cilju utvrđivanja nivoa zagađenosti vazduha i ocjene uticaja zagađenog vazduha na zdravlje ljudi, životnu sredinu i klimu, kako bi se preduzele potrebne mjere u cilju zaštite životne sredine, zdravlja ljudi i materijalnih dobara.

Mjerna mjesta za praćenje kvaliteta vazduha radi zaštite zdravlja ljudi, postavljaju se za prikupljanje podataka o području gdje se pojavljuju najviše koncentacije zagađujućih materija kojima je stanovništvo izloženo direktno ili indirektno u vremenskom periodu koji je značajan u odnosu na period usrednjavanja za pojedine granične vrijednosti kvaliteta vazduha (satna, dnevna i godišnja), zatim o  stepenu zagađenja u drugim područjima koja su reprezentativna za izloženost cjelokupnog stanovništva i  taloženju teških metala i policikličnih aromatičnih ugljovodonika koji ukazuju na indirektnu izloženost stanovništva zagađenju putem lanca ishrane.

Mjerno mjesto će biti postavljeno tako da uzorak vazduha bude reprezentativan u odnosu na šire područje i to najmanje 250m x 250m kada se mjeri industrijsko zagađivanje odnosno najmanje u dužini od  100m na prometnim saobraćajnicama.

Rok za dostavlanje ponuda je 06.03.2018. godine.

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com