Sjutra o inicijativi za povećanje minimalca - Volim Podgoricu

Sjutra o inicijativi za povećanje minimalca

Sjednica Socijalnog savjeta, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o inicijativi za povećanje minimalne zarade sa 193 eura na iznos polovine prosječne plate, trebalo bi da bude održana sjutra.

Inicijativu da se zarada sa 193 poveća na 250 eura podnijeli su Unija slobodnih sindikata (USSCG) i Socijaldemokratska partija (SDP), koje od juna traže održavanje te sjednice.

SDP je nedavno skupljala potpise za uvećanje minimalne zarade, sa ciljem da pokažu da značajan broj građana podržava tu inicijativu kako bi napravili dodatan politički pritisak na Socijalni savjet da je konačno razmotri.

Član Predsjedništva SDP-a, Bojan Zeković, kazao je ranije da ta inicijativa ima višestruko pozitivne efekte, prvenstveno za zaposlene kojima bi se povećala primanja, ali i za državu i državne fondove koji će ostvariti dodatne prihode.

Minimalna zarada od 193 eura u Crnoj Gori je najniža u regionu.

Socijalni savjet bi, prema ranijim najavama, trebalo da raspravlja i o inicijativi Unije poslodavaca (UPCG) o smanjenju dažbina koje plaćaju na bruto zaradu zaposlenog i dva predloga zakona o radu, i o zaštiti i zdravlju na radu.

UPCG traži smanjenje opterećenja na zaradu, jer su, kako tvrde, najveća u regionu. U Crnoj Gori visina opterećenja na minimalnu zaradu iznosi 49,2 odsto, u Hrvatskoj 24,9 osto, Srbiji 34,5 odsto, Sloveniji 43,4 odsto i Bosni i Hercegovini 44,8 odsto.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com