U Belgiji otvorena Ulica Podgorica - Volim Podgoricu

U Belgiji otvorena Ulica Podgorica

Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se danas u sjedištu Savezničke komande za Evropu (Supreme Headquarters Allied Forces Europe, SHAPE) u belgijskom Monsu, sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga za Evropu (Supreme Allied Commander Europe, SACEUR), generalom Kertisom Skaparotijem.

Bošković je istakao da članstvo u NATO za Crnu Goru predstavlja ostvarenje jednog od dva primarna spoljnopolitička cilja, ali i dodatnu obavezu u sprovođenju i implementaciji agende Alijanse.

On je, kako je saopšteno iz MO, sagovornika upoznao sa najznačajnijim zadacima i planovima koje će Ministarstvo realizovati u narednom periodu, sa posebnim akcentom na modernizaciju i opremanje sektora odbrane, obuku i usavršavanje kadra, kako bi Vojska Crne Gore u kontinuitetu poboljšavala nivo interoperabilnosti u cilju doprinosa očuvanju globalnog mira i bezbjednosti.

Bošković je naglasio da će Crna Gora u svojstvu NATO saveznice sa još većom posvećenošću nastaviti učešće u međunarodnim misijama i operacijama, pogotovo u Avganistanu.

Skaparoti je još jednom istakao značaj članstva Crne Gore u Alijansi na polju jačanja bezbjednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana.

On je izrazio uvjerenje da će i ostale zemlje regiona slijediti put Crne Gore i postati dio evroatlantske zajednice.

”General Skaparoti upoznao je Boškovića da je bezbjednosna situacija u njegovom području odgovornosti stabilna, ali da se Alijansa konstantno susrijeće sa izazovima na koje je moguće odgovoriti jedino koherentnim pristupom saveznika. On je naglasio da je evidentan i značajan doprinos miru i stabilnosti koji crnogorski vojnici pružaju učešćem u misiji ”Resolute Support” u Avganistanu”- saopšteno je iz MO.

Bošković i Skaparoti sreli su se u julu prošle godine u Podgorici, tokom generalove zvanične posjete Crnoj Gori. Ovo je prvi susret ministra odbrane Crne Gore sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga za Evropu u Savezničkoj komandi u Monsu. Vojska Crne Gore inače, još od 2007. ima svoje predstavnike u SHAPE-u.

Ministar Bošković i general Skaparoti su potom u okviru Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu svečano otvorili Ulicu Podgorica, koja je dobila ime u čast Crne Gore, kao nove članice Alijanse.

Bošković je tom prilikom kazao da je Crna Gora od obnavljanja nezavisnosti 2006. bila istinski posvećena jednom od svojih strateških ciljeva – članstvu u NATO, kao i očuvanju međunarodnog mira kroz učešće crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama i operacijama.

„Ova ulica je popločana crnogorskim naporima i uspješno postignutim ciljevima, uz visoke standarde sjeverno-atlantske zajednice, kao i izazovima koje smo takođe uspješno prevazilazili, pokazujući zrelost institucija i potpunu posvećenost punoj integraciji u porodicu modernih demokratija“, naglasio je ministar odbrane.

(Antena M)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com