Home / ŽIVOT + / Duhovnost / U TOKU JE PRIPREMNA NEDJELJA ZA VELIKI POST: Ovo nikako NE SMIJETE jesti do ponedjeljka! 

U TOKU JE PRIPREMNA NEDJELJA ZA VELIKI POST: Ovo nikako NE SMIJETE jesti do ponedjeljka! 

Tokom ove nedjelje zabranjeno je jesti meso, ali je dozvoljeno jesti ribu, beli mrs i jaja

Posljednja nedjelja pred početak Velikog posta naziva se siropusna nedjelja. Ona je pripremnog karaktera i podrazumeva da treba da nas tjelesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog. Veliki post je najvažniji posni period u toku godine i zato ove nedjelje, ukoliko naravno, od sljedeće postite, morate da se pridržavate određenih pravila u ishrani.

Tokom ove nedjelje zabranjeno je jesti meso, ali je dozvoljeno jesti ribu, beli mrs i jaja, kao i na dan uoči početka Velikog posta kad imamo Bele poklade, posle čega počinje period posta.

Veliki post je ujedno i najstroži post Crkve i obavezan je za sve hrišćane. U vrijeme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mlijeka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Riba i vino mogu se koristiti samo na Blagovijesti, Lazarevu subotu i Cveti. Sredom i petkom posti se strogo na vodi.

Prva tri dana prve nedjelje Velikog posta od starine se poste posebno strogo. To isto vrijedi za poslednju nedjelju posta koju postimo “na vodi”.

Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do 3 sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok „na vodi”. Takođe strogo postimo i Veliku Subotu kao jedinu posnu subotu u toku godine.

 

(Telegraf.rs)

Check Also

POLICIJA PRONAŠLA 3,3 TONE DROGE

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *