Dan zaljubljenih: Zanimljivi običaji iz svijeta - Volim Podgoricu

Dan zaljubljenih: Zanimljivi običaji iz svijeta

Dan zaljubljenih se slavi širom svijeta svakog 14. februara uz cvijeće, čokoladu i neizostavnu romantiku, ali ne slavi se ovaj dan svugdje isto.

Ovaj dan je zapravo i vjerski praznik koji proslavljaju i pravoslavna i katolička crkva. Katolička crkva slavi sv. Valentina, a pravoslavna sv. Trifuna.

Počev od 14. vijeka, na Zapadu ga smatraju i pokroviteljem zaljubljenih.

Ukoliko želite da ove godine proslavite Dan zaljubljenih na nešto drugačiji način pogledajte šta se to praktikuje u svijetu i možda pronađete neki zanimljiv običaj koji ćete prihvatiti.

Vels

U Velsu se daruju takozvane Ljubavne kašike, lijepo izrezbarene drvene kašike koje momci daruju djevojkama prema kojima gaje osjećanja. Ova tradicija postoji stotinama godina a prvi sačuvan primjerak ovakve kašike datira iz 1667. Godine i čuva se u muzeju u Kardifu.

Japan

Momcima će se svidjeti kako Japanci proslavljaju ovaj dan. Naime u Japanu sve žene poklanjaju muškarcima čokoladu. Čokoladni poklon dobiće svi, od kolega, komšija, muževa do prijatelja i šefova. Pri tome treba obratiti pažnju jer se Honmei čokolada poklanja voljenom muškarcu, dok se Giri čokolada poklanja prijateljima i kolegama. Muškarci će uzvratiti poklonima mjesec dana kasnije i to sa poklonima u vidu bijele čokolade. Ovaj običaj se naziva Bijeli dan.

Finska

U Finskoj se, pak, ovog dana se slavi prijateljstvo. Tokom ovog dana dijele se sitni pokloni, čestitke i čokoladne bombonjere prijateljima i porodici. Bitno je napomenuti da su pošiljaoci anonimni pa pravu zabavu predstavlja otkriti ko nam je poslao poklon.

Italija

Možete predpostaviti da će Dan zaljubljenih u Italiji imati veze sa Romeom i Julijom. Pa je tako na ovaj dan Verona centar svijeta i preplave je pisma. Italijani ispisuju ljubavne poruke svojim dragim osobama ili onima koje “simpatišu”, te oni koji su u potrazi za srodnom dušom, i sva ta pisma šalju Juliji kako bi im ostvarila želju. Ukoliko i vi želite da pišete Juliji možete joj poslati pismo na adresu Club di Giulietta – The Juliet Club, via Galilei 3, 37100 Verona, Italia.

Francuska

U francuskoj pokrajini Indre postoji jedno malo selo Saint Valentin koje ovog dana bude preplavljeno brojnim posjetiocima iz čitavog svijeta koji su odlučili da baš na ovom mjestu obnove svoje ljubavne zavjete. Proslava ovog dana u ovom selu traje tri dana. S druge strane postoji još jedan manje romantičan običaj koji je nekada bio rasprostranjen u Francuskoj. Naime, tog dana odvija se i Une loterie d’amour, muškarci koji su “single” uzvikuju pozive kroz prozore svojih kuća sve dok im neka slobodna djevojka ili žena ne odgovori. Ako se dotičnom gospodinu dama koja mu je odgovorila ne dopadne on je ostavlja u potrazi za drugom. Ove žene koje su ostavili zbog drugih napraviće lomaču na kojoj će spaliti fotografije muškaraca koji su ih povrijedili u prošlosti. Neće vas iznenaditi da je kasnije ovaj običaj zabranjen.

Engleska

U Engleskoj 18. vijeka slobodne dame su te večeri na jastuk postavljale 4 ili 5 lovorovih listova, po jedan u svaki kraj jastuka i možda jedan u sredinu kako bi prizvale slatke snove o budućem životnom saputniku.

Tajvan

Ukoliko imate simpatiju na Tajvanu budite pažljivi koliko crvenih ruža poklanjate! Naime, ukoliko svojoj simpatiji poklonite jednu crvenu ružu to je jednostavno romantičan gest, ali 99 ruža znači “zauvijek”, dok ćete sa 108 ruža zaprositi svoju simpatiju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com