DANAS JE 14. FEBRUAR: Slavite li Dan zaljubljenih ili Svetog Trifuna? - Volim Podgoricu

DANAS JE 14. FEBRUAR: Slavite li Dan zaljubljenih ili Svetog Trifuna?

Iako se Dan zaljubljenih slavi širom svijeta, malo ljudi o njemu razmišlja kao o vjerskom prazniku.

Rimokatolička crkva 14. februara proslavlja uspomenu na čak dva svetitelja istoga imena – Valentina, koji su po predanju zajedno i pogubljeni, prenosi B92.

Jedan je bio Valentin, episkop ternijski, kome je odsječena glava 269. godine, za vrijeme cara Klaudija II. Nad njegovim je grobom u 4. vijeku podignuta bazilika. Drugi je Valentin rimski i ne smatra se historijskom ličnošću.

Kult sv. Valentina Ternijskog, episkopa i mučenika, brzo se proširio, prvo po Rimu, pa dalje po svijetu. Prenijet je u svoj grad, Terni, 1605. godine. Prikazuje se kao svećenik ili episkop, negdje i kako iscjeljuje epileptičara, jer je zaštitnik od te bolesti, kao i od kolere. Počev od 14. vijeka, na Zapadu ga smatraju i pokroviteljem zaljubljenih.

Međutim, Valentinovo je u novijoj  istoriji izbrisano iz kalendara katoličke crkve zbog, kako se navodi, “želje za smanjenjem broja svetih dana kod onih svetaca o kojima nije bilo jasnih  istorijskih činjenica”.

Po svemu sudeći, praznovanje Svetog Valentina zamijenilo je rimski kult boginje Junone koja je slavljena istog dana. Ona je bila zaštitnica porodice i braka i na njen dan se ženama poklanjalo cvijeće.

Danas se na Dan zaljubljenih prakticiraju različiti običaji i sve više se vezuju za potrošačko društvo.

Pravoslavna crkva Svetog Valentina slavi 13. avgusta, a 14. februara Svetog Trifuna.

Pravoslavni vjernici  danas, 14. februara, obilježavaju Svetog Trifuna, a legenda kaže da je svetac imao čudotvorni dar liječenja i da je njime uspio da “od zlog duha” izliječi ćerku rimskog cara Gordija

Ukoliko želite da nađete ljubav svog života treba da uradite sledeće:

Uđite u dvorište crkve, ili sopstveno dvorište u ponoć, bacite semenke (može od suncokreta) preko vašeg ramena izgovarajući sledeće:

“Raspršavam ove sjeme zaljubljen/a,

Ovo sjeme posijaću u ljubavi,

Ti, koja si moja prava ljubav,

Dođi po mene i ostani dok raste,

Baš kao i moja ljubav prema tebi”

 

Pravoslavna crkva, vjerujući u čudnu moć molitvenog zastupnistva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama, baštama ili vinogradima. Sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih usjeva.


Vjeruje se da posle ovog dana zima polako počinje da popušta – to Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i snijeg počne da se topi. Sveti Valentin nikako ne može biti zamjena za svetog Trifuna jer je riječ o dva potpuno različita sveca.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com