NOVI SKOK CIJENA: Cigarete će biti skuplje do 50 centi! - Volim Podgoricu

NOVI SKOK CIJENA: Cigarete će biti skuplje do 50 centi!

Ukupna specifična i proporcionalna akciza na cigarete 1. januara naredne godine povećaće se na 90 eura za 1.000 komada (50 paklica) i biće usklađena sa Direktivom Evropske unije u ovoj oblasti, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva finansija u odgovoru na pitanje kada će cijene ovog proizvoda biti približne onim u evropskim državama.

Od 1. januara tekuće godine specifična akciza na cigarete povećana sa 30 na 40 eura na hiljadu komada, što je cijene podiglo između 30 i 50 centi po paklici.

Fiskalnom strategijom je predviđeno povećanje ove akcize na 50 eura na hiljadu komada od januara 2019. Proporcionalna akciza se ne mijenja i iznosi 32 odsto prosječne ponderisane cijene cigareta koja je u prošloj iznosila 1,9 eura.

U ovom momentu na maloprodajnu cijenu cigareta od 2,10 eura poresko opterećenje, odnosno akciza i PDV, iznosi 1,83 eura od čega je akciza 1,47 eura, a PDV 0,36 eura. Ukupno akcizno opterećenje po kilogramu iznosi 73,5 eura, dok taj minimum u EU iznosi 90 eura.

Najveće akcize na duvanske proizvode imaju Švedska, Holandija, Portugal i Litvanija. Najskuplje su cigarete u Norveškoj, gdje je prosjek 12 eura, Velikoj Britaniji 11 eura, Irskoj 9,6 eura, Francuskoj 7,3 eura po paklici.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com