Budva nije dužna Saviću 1,8 miliona - Volim Podgoricu

Budva nije dužna Saviću 1,8 miliona

Apelacioni sud  ukinuo je presudu podgoričkog Privrednog suda kojom  je Opština Budva trebalo da plati milion eura kompaniji “Gugi commerce” na ime izvedenih radova u vrijeme kada je gradom upravljao Rajko Kuljača.

Vrijednost spora pred Privrednim sudom iznosila je više od 1,8 miliona eura.

Kompanija biznismena Branislava Gugija Savića tužila je Opštinu i zatražila da im se na ime štete isplati 1,4 miliona eura, a na osnovu izgubljene dobiti još 429.000.

Privredni sud dosudio je 23. januara da Opština isplati 878.004 eura, odnosno 1.044.825 eura sa PDV-om, sa zakonskom zateznom kamatom od 13. maja 2013. do dana isplate.

Tužba na iznos od 816.173 eura je povučena.

“U ponovljenom postupku, prvostepeni sud će otkloniti propuste i pravilno kvalifikovati osnov tužbenog zahtjeva, na osnovu savjesne i brižljive ocjene, kako već provedenih dokaza, tako po potrebi i dopunom dokaznog postupka, eventulano finansijskim vještačenjem i donese pravilnu i zakonitu odluku“, piše u presudi Apelacionog suda.

Privredni sud je donio presudu pozivajući se na protokol o regulisanju međusobnih prava i obaveza koji su 2012. zaključili Opština i Savićeva kompanija, te nalazu vještaka geodetske i građevinske struke i izjavi svjedoka – nekadašanjih i sadašnjih službenika Opštine, da je firma izvršila radove u izosu od 878.000.

To su iz Opštine negirali, pozivajući se da je riječ o usmenim dogovorima i da su potraživanja zastarjela.

Dok se pred sudovima vodi milionski spor, Opština čeka da Specijalno tužilaštvo reaguje upravo u tom slučaju. Gradonačelnik Budve Dragan Krapović prije nekoliko mjeseci podnio je krivičnu prijavu protiv Kuljače, odogovrnih u građevinskoj kompaniji “Gugi commerce” i službenika Opštine, optuživši ih da su zloupotrijebili službeni položaj i oštetili gradsku kasu za 1,4 miliona eura ugovorajući poslove mimo tendera.  Riječ je o petnaestak izvedenih radova za koje Savić traži da mu se plate.

Iz kompanije tvrde da je prijava odbačena, a u Opštini kažu da nemaju tu informaciju.

Opština još čeka šest miliona od čega 3,5 u nekretninama

Opština Budva čeka da joj Savićeva kompanija nadoknadi štetu od šest miliona eura, od čega 3,5 miliona u nekretninama, na osnovu dva zaključena sporazuma sa Specijalnim tužilaštvom. Prema prvom, “Gugi commerce” se obavezao  da Opštini isplati 2.254.585,24 eura, tako što će u korist Opštine prenijeti svojinu na nepokretnostima upisanih u list nepokretnosti LN 3447 KO Budva površine 34 kvadrata,  61 kvadrat i 106 kvadrata, kao i nepokretnosti u vlasništvu „Metropol – in“ DOO Budva u Bečićima ukupne površine 1.683 kvadrata.

“Gugi commerc“ se obavezao da uplati 300.535,16 eura na žiro-račun Opštine Budva, što je kompanija i učinila. Drugim sporazumom, Savić se obavezao da izmiri štetu od  3.842.766,69 eura.

Vijesti

2 komentara

  1. I and my friends happened to be going through the good tips and hints on your web blog and before long came up with a terrible feeling I never expressed respect to the web blog owner for those techniques. My ladies were certainly glad to learn them and have in effect surely been taking pleasure in those things. Thanks for actually being considerably considerate and for pick out varieties of wonderful themes millions of individuals are really desirous to learn about. My very own honest regret for not expressing gratitude to sooner.

  2. Howdy very nice web site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I’m glad to find a lot of helpful info here within the publish, we’d like work out extra techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com