Crna Gora i Srbija moraju što prije u EU - Volim Podgoricu

Crna Gora i Srbija moraju što prije u EU

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto pozvao je EU da ubrza proces pristupanja Crne Gore i Srbije EU i ocijenio da 2022. može biti realistična za proširenje.

“Mi podržavamo brži napredak Crnu Gore i Srbije. I 2022. može biti realistična za proširenje EU na te dvije zemlje”, poručio je Sijarto.

Ministar spoljnih poslova Mađarske kaže da je razočaran novom Strategijom proširenja na Zapadni Balkan. On je sa sastanka Savjeta ministra EU u Sofiji poručio da integracije i proces proširenja moraju da budu ”mnogo, mnogo brži”.

“Poštujemo napredak koji su ove dvije zemlje napravile. Podržavamo i ostale u njihovim naporima da budu integrisani u EU. Ali što se tiče Crne Gore i Srbije 2022. je vrlo moguća i one zaslužuju brži put integracija”, izjavio je Sijarto pred sastanak šefova diplomatija EU na kome će se razgovarati o Zapadnom Balkanu.

On je naglasio da SAD, Rusija i Turska imaju svoje “strategije” za Zapadni Balkan i da je samo EU “ekstremo spora” u tom pogledu.

”Ako mislimo ozbiljno i želimo da EU bude pobjednik u stregijama i naporima moramo da budemo brži. Zašto ih ne integrišemo prije 2025? Zašto čekati još sedam godina da integrišemo ove dvije zemlje?”, zapitao je Peter Sijarto.

”Treba ubrzati procese za Crnu Goru i Srbiju. Ne vidim razlog zašto ne otvorimo sva poglavlja ove godine. Hajde da otvorimo sva poglavlja, pregovaramo sa njima i pokušamo da zatvorimo pregovore od 2022”, poručio je mađarski šef diplomatije.

 (B92)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com