Krše propise, ali ulje ne prosipaju u Lim - Volim Podgoricu

Krše propise, ali ulje ne prosipaju u Lim

 

Tržišna inspekcija kaznila je vlasnike devet automehaničarskih radionica i autopraonica u Bijelom Polju sa ukupno 630 eura zbog kršenja propisa, ali nije utvrdila da prerađeno motorno ulje završava u Limu.

Pojačan nadzor obavljen je od 15. do 19. januara, nakon optužbi NVO  „Green power“  da u “Bijelom Polju ima oko 100 autoservisa i perionica od kojih legalno radi samo 30”, te da “većina njih ulja od automobila ispušta u Lim”.

U odgovoru portparolke Službe za odnose s javnošću Uprave za inspekcijske poslove  Milene Ostojić dostavljenom “Vijestima”,  piše da podaci jasno ukazuju  na zloupotrebe i nepoštovanje zakonskih propisa širih razmjera, na privrednom i ekonomskom i ekološkom polju.

Ona navodi da je tokom kontrole svih autoservisa i perionica ustanovljeno da ih pruža 35 subjekata.

“Kontrolom je konstatovano da su zanatlije (automehaničari i perači prevoznih sredstava) podnijeli prijavu o početku obavljanja zanatske djelatnosti organu lokalne uprave nadležnom za poslove privrede u 26 slučajeva, dok u devet slučajeva zanatlije to nisu učinili”.

Ostojićeva ističe da je kontrolom rada autoservisa konstatovano da “generiše otpadno ulje koje se kod subjekata nadzora odlaže u metalne bačve zapremine 200 litara  i plastičnu ambalažu zapremine 5-20 litara”.

“Koje se predaje ovlašćenom sakupljaču otpada doo ‘Hemosan’ iz Bara, koji ima dozvolu Agencije za zaštitu prirode i životne sredine za sakupljanje i transport otpada”.

Navodi da je “jedan broj” autoservisa dao na uvid transportne listovi kojima se potvrđuje da je ovlašćeni sakupljač preuzeo motorno ulje.

Naglašava da ni kod jednog kontrolisanog autoservisa i perionice nije utvrđeno odlaganje ostataka ulja u Lim.

“Za tri autoservisa utvrđeno je neposjedovanje zaključenog ugovora o preuzimanju otpada i odlaganje ulja u bačve i plastičnu ambalažu koja se drži u radionicama, zbog čega su inspektori donijeli rješenja o zaključivanju ugovora o predaji otpada ovlašćenom sakupljaču otpada. Za dvije autoperionice koje su prijavile zanatsku djelatnost, a nemaju odluku nadležnog oragana o potrebi procjene uticaja na životnu sredinu, donesena su rješenja o pribavljanju odluke o potrebi procjene uticaja na životnu sredinu”.

Inspektori ne mogu u servise u zgradama bez sudskog naloga

Prema podacima Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj, registrovano je 20 autoservisa, od kojih dvije perionice na benzinskim pumpama „Ekopetrol“ i „Pavgord“.

“U registru tog Sekretarijata se nalazi i spisak od svega devet preduzetnika koji su registrovani za opravku i održavanje motornih vozila, autolimar i jedan servis za pranje i podmazivanje vozila”.

Za tu vrstu djelatnosti pretežno  se koriste prostorije koje su u sastavu stambenog prostora, ali inspektori nemaju ovlašćenje da ih kontrolišu bez sudskog naloga.

Ostojićeva kaže da je taj problem prepoznat i da očekuju da će biti riješen izmjenama Zakona o inspekcijskom nadzoru koje su u toku.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com