Vučić o pominjanju Velike Srbije: To nije ubilo nikoga, niti ičiju kuću spalilo - Volim Podgoricu

Vučić o pominjanju Velike Srbije: To nije ubilo nikoga, niti ičiju kuću spalilo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da nije optuživao hrvatske novinare, već da su oni njega, i da im se odgovori koje im je davao nijesu sviđali, piše N1. Zahvalio im je na poštovanju koje su pokazali prema njemu. Naveo je da su novinari “našli negdje, u jednoj rečenici” da je pominjao Veliku Srbiji, ali da “to nije ubilo nikoga, niti ičiju kuću spalilo”.

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je juče način na koji je Aleksandar Vučić juče odgovarao na pitanja novinara u Vrginmostu.

“Aleksandar Vučić tokom zvanične posjete Republici Hrvatskoj optužio je novinara medijske kuće N1 Elvira Mešanovića da je izmislio kako je Vučić spominjao “Veliku Srbiju” u svom govoru u okupiranoj Glini 1995. godine, iako je novinar samo podsjetio na govor koji se zaista dogodio. Za to postoje dokazi jer je govor snimljen, i još uvijek je moguće pogledati i poslušati što je Vučić zaista rekao. Prilikom odgovaranja na novinarska pitanja u Vrginmostu kada nije govorio istinu optuživši novinara N1 za izmišljanje, predsjednik Srbije nazvao je takođe novinarska pitanja uvredama i harangama”, navedeno je u saopštenju Hrvatskog novinarskog društva.

Komentarišući to, Vučić je rekao da nije vidio nikad takvu vrstu ostrašćenog pristupa.

“Nijesam ništa drugo rekao osim da je bilo mnogo strasti, i da ih ništa drugo nije zanimalo”, naveo je.

“A da li vi mislite da to što sam rekao 1995. godine, kao šesti govornik u jednoj sali, da se nadam da će srpski narod da opstane u Srpskoj Krajini, da ustaška noga neće da kroči na teritoriju Srpske Krajine, da je to zločin veliki, strašan u poređenju sa tim šta se tom narodu kom sam se obraćao događalo poslije toga, ili šta mu se događalo 50 godina prije toga? Ili recimo, što se dogodilo mojoj porodici, što neke od vaših kolega nijesu željele ni da čuju”, upitao je.

Tvrdi da je hrvatskim novinarima “odgovorio pet puta, ali da im se nikada njegov odgovor nije svidio”. Ipak, dodaje da tu vrstu ljutnje razumije. Zahvalio se hrvatskim medijima na poštovanju koje su pokazali prema Srbiji i prema srpskom predsjedniku.

Na konstataciju novinarke N1 da je kolegi rekao da je izmislio da je spominjao Veliku Srbiju, rekao je da nije, i da su novinari našli u jednoj rečenici da je negdje to rečeno. “To nije ubilo nikoga, niti bilo čiju kuću spalilo, a moju jesu. Nijesam ja nikog optuživao, oni su optuživali mene sve vrijeme”.

Rekao je da je važno što je, tokom posjete Hrvatskoj, “prvi put bilo dijaloga, a ne monologa, i našeg izbjegavanja davanja odgovora.”

“Imali smo pistojan dijalog sa predsjednicom, kakav-takav dijalog sa svima drugima i vrlo dobar razgovor sa kardinalom Bozanićem, što smatram presudnim u onome što smo radili u Hrvatskoj prije dva, tri dana”, naveo je. Dodao je da je kardinal Bozanić ličnost od velikog značaja i ugleda u Hrvatskoj.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com