Umjetnici iz Italije na Danima gitare u Podgorici - Volim Podgoricu

Umjetnici iz Italije na Danima gitare u Podgorici  

Saradnja između Glavnog grada Podgorica i Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori je plodonosna što je rezultiralo mnogim zajedničkim projektima, od kojih se posebno izdvaka izlođba kolekcija od 100 crno-bijelih fotografija jedne od najznačajnih umjetnica 20. vijeka – Tine Modoti, koja je održana prošle godine u Podgorici, istaknuto je na sastanku gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića sa zamjenicom italijanskog ambasadora Antonelom Fontana i direktoricom italijanskog Centra za kulturu, Terezom Albano.

“Već imamo niz projekata na kojima smo potvrdili našu spremnost I volju da se takve zajedniče incijative realizuju, a Glavni grad je otvoren da još više pomogne da se pojača kulturna saradnja, kroz razne vidove razmjene. U tom smislu je I najava da će italijanski umjetnici učestvovati na Danima gitare koji se odražavaju svake godine u Podgorici” naglasio je gradonačelnik Stijepović. On je istakao i značaj italijanskog Centra za kulturu kao mjesta okupljanja ne samo Italijana koji žive u Crnoj Gori, već I Crnogoraca koji žele da studiraju ili rade u Italiji, ili da se upoznaju više sa našim susjedima.

Zamjenica ambasadora Fontana zahvalila se Glavnom gradu i gradonačelniku lično na podršci projektima iz oblasti kulture, kao I samom Centru za kulturu.

 

“Glavni cilj Italijanskog kulturnog centra je promovisanje italijanske kulturne baštine u njenim različitim formama. To radimo putem organizovanja različitih kulturnih manifestacija i, naravno, kurseva italijanskog jezika. Pošto je jedan od naših zadataka da pomognemo susret i dijalog između kulturne stvarnosti vaše zemlje i Italije, mi smo uvijek na raspolaganju kada neki od vaših umjetnika, najčešće muzičara, traži našu pomoć. Takođe, organizujemo kurseve jezika, kako italijanskog tako i crnogorskog za Italijane koji žive i rade u Crnoj Gori. Pošto Italijanski Centar za kulturu postoji već dugo, teško je nabrojati sve umjetnike i, češće, književnike koji su gostovali povodom nekih od brojnih manifestacija ali mogu reći da je ih bilo zaista dosta” navela je Fontana.

Sagovornici su se saglasili da svakako postoji prostor I volja da se intenzitet I kvalitet saradnje I kulturne razmjene podigne na još veći nivo, na čemu će raditi u budućem periodu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com