Baković upozorava: Za brigu izvještaj o vjerskim školama - Volim Podgoricu

Baković upozorava: Za brigu izvještaj o vjerskim školama  

Inspekcija za zaštitu prostora utvrdila je da objekat koji je građen uz jedan u kojem se izvodi nastava Škole časnog Kurana u Petnjici nema građevinsku dozvolu zbog čega je izrekla mjeru prinudnog zatvaranja gradilišta, odnosno pečaćenja.

Ovo piše u izvještaju zaštitnika ljudskih prava i sloboda Šućka Bakovića koji je formirao predmet o slučajevima nelegalnih vjerskih škola na sjeveru države, a u mišljenju je, između ostalog, ustanovio da neke škole djeluju nezakonito u Crnoj Gori.

U slučaju škole u Petnjici inspektori su ombudsmana izvijestili da su krajem septembra utvrdili da se u objektu površine 80 metara kvadratnih, koji je star 100 godina, odvija nastava Škole časnog Kurana, te da je on u vlasništvu Bošnjačke kulturne zajednice iz Novog Pazara.

Bošnjačka kulturna zajednica iz Novog Pazara, kako su precizirali, posjeduje zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, ali nema potvrdu.

I Prosvjetna inspekcija kontrolisala je kancelariju Bošnjačke kulturne zajednice i tada su razgovarali sa predsjednikom te organizacije za opštinu Petnjica Almirom Muratovićem. On im je u septembru prošle godine, kako su naveli, saopštio da se u Školi Kurana organizuju kursevi, te da planiraju da škola počne da radi u oktobru. Kazao je tada inspektorima da se za kurs prijavilo oko 10 polaznika, uzrasta od 15 do 40 godina starosti.

Baković je po sopstvenoj inicijativi formirao predmet kako bi provjerio rad vjerskih škola u Rožajama, nakon što su mediji objelodanili da tamo postoje sporne škole koje nesmetano djeluju, a to potvrdio i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, koji je tražio reakciju nadležnih.

Ombudsman je utvrdio da je Medresa u Tuzima jedina vjerska škola koja izvodi javno važeći obrazovni program, što znači da posjeduje licencu. U preporuci je zatražio od Vlade da preduzme neophodne mjere i aktivnosti u okviru svojih ustavnih ovlašćenja kako bi se na cjelovit način uredilo djelovanje vjerskih zajednica u oblasti obrazovanja.

Baković je u izvještaju upozorio da postojeće stanje u ovoj oblasti nije društveno prihvatljivo, da je neodrživo i da predstavlja razlog za ozbiljnu zabrinutost.

Pobjeda

2 komentara

  1. Usually there are some fascinating time limits in this post however I don’t know if they all center to heart. You can find some validity however I will take hold opinion until I explore it further. Good article , thanks therefore we want extra! Put into FeedBurner as properly

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com