Istraživaće razloge za abortuse - Volim Podgoricu

Istraživaće razloge za abortuse     

Direktor Centra za promociju zdravlja Instituta za javno Agima Ljaljević kazala je za Dan da se ne vodi evidencija u bolnicama, zbog čega se postupkom namjernog abortusa prekidaju trudnoće kod žena.

Ljaljevićeva ističe da se razlozi abortusa, prema obavezama evidentiranja zdravstvenih usluga ne vode, te ne postoje mehanizmi da se oni utvrde.

Ona nije htjela da odgovori da li je došlo do povećanja broja abortusa proteklih godina, ali najavljuje da će biti sprovedeno istraživanje o namjernim prekidima trudnoća.

Prije nekoliko dana je objavljeno da su prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, samo u 2016. godini bila 763 namjerna prekida trudnoće, dok se prema podacima Monstata u prosjeku u poslednjih 15 godina rađa 109 dječaka naprema 100 djevojčica, odnosno za 10 odsto manje djevojčica (76 žena izvrši abortus zbog odabira pola).

Uskoro će biti rađeno istraživanje u domaćinstvima, kojim koordinora Monstat, a u okviru istraživanja ispitivaće se i razlozi namjernih arteficijelnih abortusa.

“U Crnoj Gori je, kao i u velikom broju drugih zemalja, abortus pitanje slobode odlučivanja o planiranju broja i rasporeda trudnoća. Osnovni principi planiranja porodice su: sloboda, pravda i dobrobit. Kako je navedeno, pravo na abortus ima svaka trudna, poslovno sposobna žena, koja podnese zahtjev sa dokazima da trudnoća nije prešla 10 sedmica od dana začeća, na osnovu pisanog zahtjeva trudnice (Zakon o uslovima i postupku za prekid trudnoće), a uslov je da prekid trudnoće neće neposredno ugroziti zdravlje žene. Prema istom zakonu, prekid trudnoće se može izvršiti i poslije isteka 10 sedmica, do 20 sedmica od dana začeća”, ističe Ljaljevićeva.

DAN

 

1 komentar

  1. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com