Home / NOVOSTI / Društvo / Nikola Pešić izabran za potpredsjednika IUSY

Nikola Pešić izabran za potpredsjednika IUSY

Predsjednik Savjeta mladih Demokratske partije socijalista Crne Gore Nikola Pešić izabran je danas za potpredsjednika Internacionalne unije socijalističke omladine IUSY, na Kongresu te organizacije koji se održava u hotelu Splendid u Bečićima.

Iz DPS-a su podsjetili da je Savjet mladih te partije primljen u članstvo IUSY na prošlom Kongresu održanom 2016. godine, a već dvije godine kasnije domaćin je i organizator Kongresa i ima potpredsjednika IUSY iz svojih redova.

IUSY je najveća i najstarija politička omladinska organizacija u svijetu, koja u članstvo okuplja oko 140 organizacija iz više od 100 zemalja cijelog svijeta. Podmladak je Socijalističke internacionale, kao i krovna organizacija koji okuplja socijalističke, socijaldemokratske i radničke političke omladinske organizacije iz cijelog svijeta, IUSY je međunarodna omladinska organizacija sa konsultativnim statusom u Ujedinjenim Nacijama.

Osnovana je 1907. godine, da bi odmah nakon završetka Drugog svjetskog rata, 1946. godine, bila reorganizovana. Glavna polja rada IUSY su demokratija, ljudska prava i politika mladih iz perspektive slobode, solidarnosti i ravnopravnosti. Svake godine IUSY organizuje sastanke, seminare, obuke, studijske posjete i svjetske festivale za mlade političke lidere i aktiviste.

“33. Kongres Internacionalne unije socijalističke omladine IUSY, čiji je domaćin i organizator Savjet mladih DPS, jedan je od najvećih i najozbiljnijih međunarodnih političkih skupova koji su održani u Crnoj Gori”, navode u DPS-u.

Kako dodaju, Savjet mladih DPS, pored toga što je najvažniji faktor na polju političkog aktivizma mladih u Crnoj Gori, uživa veliko povjerenje srodnih organizacija u regionu i Evropi, ali i u čitavom svijetu.

“To dokazuje i povjerenje koje je ukazano Savjetu mladih DPS i Crnoj Gori dodjelom organizacije Kongresa IUSY, najveće svjetske asocijacije mladih socijalističkih partija na svijetu, posebno ako se ima u vidu da je za ovaj događaj bio zainteresovan veliki broj zemalja”, ističu u Demokratskoj partiji socijalista.

Kongres Internacionalne unije socijalističke omladine IUSY održava se od 16. do 18. februara u Bečićima, a otvorio ga je predsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović.

Check Also

HOROR: Otac zaklao troje djece, pa ženi ostavio oproštajno pismo: Uzeo sam ti ono najdraže, niko te više neće zvati “mama”

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *