PODGORICA: Preminuo Ljubomir Sekulić - Volim Podgoricu

PODGORICA: Preminuo Ljubomir Sekulić

U Pod­go­ri­ci je pre­mi­nuo prof. dr Lju­bo­mir Se­ku­lić, po­ča­sni pred­sjed­nik Sub­no­ra i an­ti­fa­ši­sta Cr­ne Go­re, sa­op­šte­no je iz te or­ga­ni­za­ci­je. Ka­ko na­vo­de, Se­ku­lić je ro­đen 23. sep­tem­bra 1927. go­di­ne u Ban­di­ći­ma, op­šti­na Da­ni­lov­grad.
– Učio je u Đa­ko­vi­ci i Ti­to­gra­du. Prav­ni fa­kul­tet za­vr­šio je 1951. go­di­ne u Sa­ra­je­vu, dok­to­ri­rao 1974. go­di­ne u Be­o­gra­du. Ak­tiv­no je uče­stvo­vao u NOP-u od 1941. do av­gu­sta 1943. go­di­ne. Od ta­da, do kra­ja ra­ta bio je bo­rac NOR-a. Na­kon ra­ta ra­dio je u Upra­vi dr­žav­ne bez­bjed­no­sti (ka­pe­tan I kla­se). Bio je po­sla­nik u Skup­šti­ni Cr­ne Go­re, se­kre­tar Skup­šti­ne Cr­ne Go­re, član Iz­vr­šnog vi­je­ća i re­pu­blič­ki se­kre­tar za pra­vo­su­đe i dr­žav­nu upra­vu. Od 1974. re­dov­ni je pro­fe­sor na Prav­nom fa­kul­te­tu u Ti­to­gra­du. Član Sub­no­ra je od 1948. go­di­ne. Bio je pot­pred­sjed­nik Sub­no­ra i an­ti­fa­ši­sta Cr­ne Go­re i po­ča­sni pred­sjed­nik, za­tim član Pred­sjed­ni­štva Evrop­skog ko­mi­te­ta svjet­ske fe­de­ra­ci­je ve­te­ra­na i pred­sjed­nik Rad­ne gru­pe za Ju­go­i­stoč­nu evro­pu i Tur­sku. Do­bit­nik je vi­še rat­nih i mir­no­dop­skih od­li­ko­va­nja i pri­zna­nja – Or­de­na za hra­brost, Or­de­na za­slu­ge za na­rod, Or­de­na ra­da sa zlat­nim vi­jen­cem i sa sre­br­nim zra­ci­ma i dru­gih – ka­žu u Sub­no­ru.
Ko­me­mo­ra­ci­ja po­vo­dom smr­ti prof. dr Lju­bo­mi­ra Se­ku­li­ća odr­ža­će se u po­ne­dje­ljak, 19. fe­bru­a­ra, u 10 ča­so­va na Prav­nom fa­kul­te­tu u Pod­go­ri­ci.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com