Policija zaplijenila gliser vrijedan 300.000 eura - Volim Podgoricu

Policija zaplijenila gliser vrijedan 300.000 eura

Crnogorska policija pokušava da utvrdi ko je i šta švercovao gliserom vrijednim oko 300.000 eura, koji je zaplijenjen u akvatorijumu kod Bigove, u Donjem Grblju.

Inspektori pretpostavljaju da su brzi RHIB gliser dužine 10 metara, pogonjen sa tri vanbrodska motora Yamaha ukupne snage 1.050 KS, koristili italijanski šverceri, da sa njim preko Jadrana prebace najvjerovatnije drogu ili ljude.

Napušteno plovilo “Sea wave II” (Morski talas) Pomorska policija zaplijenila je 2. februara. Prema saznanjima “Vijesti”, policija je duže pratila taj gliser, a navodno su i utvrdili njegovo kretanje prije nego ga je vlasnik ostavio na nesigurnom vezu u Bigovu.

Inspektor sigurnosti Pomorske plovidbe Željko Lompar “Vijestima” je rekao da je gliser po njegovom nalogu izmješten na sigurnije mjesto, jer je postojala mogućnost da se razbije o stijene. Naglasio je da je plovilo zatekao na neizgrađenoj ponti.

“Primijetio sam da su na njemu bila samo tri pojasa za spasavanje za osobe težine do 30 kilograma, dakle isključivo za djecu. Pronašli smo dvije kacige, torbu punu hrane, desetak baksi vode i sokova. Gliser je imao dva puna tanka i dva po pola, što znači da nije došao sa daleke destinacije. Po svemu zatečenom, reklo bi se da je akcija sa njim tek trebala da se izvede, a po zatečenoj hrani reklo bi se da nije”, kazao je on.

Objasnio je da je, iako ne postoji kategorija “švercersko plovilo”, očito da je gliser bio namijenjen tome.

“Ovo je najmoderniji tip glisera. Super brzi. Plastični sa gumenim bokovima. U kartotekama nije poznato ime ‘Sea wave’ kao ime nikavog plovila – ni u Crnoj Gori, ni Italiji nismo mogli da ga nađemo u bazama. Na njemu nema nikakvih unutrašnjih oznaka iako bi trebalo da ih ima utisnute u plastici. Nije imao zastavu. Na platou nije bilo ništa, ne znam zašto je bio predviđen. Nisam palio elektroniku, jer za moj inspekcijski nadzor to nije bitno. Gliser je praćen duže vrijeme. Pratili su ga naša policija i radarska kontrola na crnom vrhu”, rekao je Lompar.

 Dodao je da je akcija izmještanja glisera bila veoma rizična, ali da je uspješno izvedena zahvaljujući izuzetno dobroj saradnji sa policijom i oficirom za bezbjednost marine Porto Montenegro Aleksandrom Drakulovićem.

“Padala je noć, a imali smo plovilo vrijedno preko 300.000 eura i morali smo da ga zadržimo jer je bilo u očiglednom prekršaju. Moglo je biti rizično, neko ko ga je ostavio tu mogao je da priđe na otvorenom moru. Donio sam odluku da ga izmjestimo na sigurnije mjesto i kontaktirao Porto Montenegro koji ima brzi gliser koji je izveo tegljenje. Zvao sam i Malovića koji je sa remorkerom čekao ako se pogorša vrijeme da priskoči u pomoć”, kazao je Lompar.

Dodao je da je akcija tegljenja izvedena pod nadzorom naoružanih pripadnika policije i kamerama. Te da je plovilo i sada na graničnom prelazu Porto Montenegra pod kamerama.

“Gliser je po mom naređenju još tu, dok državni organi ne istraže slučaj”, kazao je Lompar.

Prema saznanjima “Vijesti” gliser u Tivtu nadziru Policija i Carine. Navodno, forenzičari su izuzeli tragove sa njega i u toku je istraga.

Prema nezvaničnim saznanjima lista preko radarskog trackinga Uprave pomorske sigurnosti rekonstruisana je ruta njegovog kretanja od Italije, do Albanije i konačno u crnogorske vode, prije nego što su ga napuštenog pronašli u rejonu Bigove. Kretanje tog plovila noć prije nego što su ga našli u Crnoj Gori pratila je i italijanska Obalna straža i Guardia di finanza.

Dobro upućeni sagovornik “Vijesti” pojasnio je da je “Sea wave” izuzetno brzo plovilo koje postiže brzine od preko 60 čvorova (oko 120 km/h) i koje je idealno za operacije švercovanja droge, naoružanja.

 (Vijesti)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com