Radnici ćute jer se boje otkaza - Volim Podgoricu

Radnici ćute jer se boje otkaza

Potpredjednica pljevaljskih  Demokrata Vesna Lončar pozvala je nadležne da zaštite zaposlene u kompaniji “Vektra Jakić” kojima se, kako tvrdi, uskraćuju prava iz radnog odnosa.

Ona kaže da se radnicima duguje  šest zarada, ali da ih oni ne traže jer bi ostali bez posla ukoliko bi se pobunili.

Lončareva je podsjetila da je prošle godine 15 radnika pogona “Peletare” tražilo pet plata i da su svi dobili otkaz. “U ‘Vektri’ ne postoje stalni radnici, jer Brkovićeva kompanija ima praksu da ugovore o radu zaključuje na 2-3 mjeseca, a kada radnik navrši dvije godine neprekidnog rada i stekne uslove za stalan posao, oni raskidaju ugovore ‘Vektre Jakić’ i prebacuju zaposlene u ‘Optel’ (takođe njihovu firmu) na mjesec dana, a potom ih opet vraćaju u matičnu kompaniju”.

Lončareva tvrdi da se i radnicima “Optela” duguje 40 zarada, što je “nedopustivo, nezakonito i nepravedno”.

“'Vektra Jakić’ duguje i Opštini Pljevlja višemilionske iznose, kao i gotovo svim dobavljačima. Prošle godine sjekači su više puta blokirali ulaz kompanije zbog neisplaćenih dugovanja. Osim što ne plaća radnike, Brkovićeva (Dragan) kompanije ne plaća ni koncesionu naknadu, kao ni porez na nepokretnosti, a prema informacijama sa kojima raspolažemo, doprinosi za radnike nisu uplaćeni već pune četiri godine. Uporedo sa tim, ‘Vektra Jakić’ je zaposlila i 30 penzionera koji čekaju zaostale zarade, jer su penzijama egzistencijalno obezbijeđeni, za razliku od ostalih radnika kojima su zaostale zarade jedini izvor prihoda”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com