Zbog mučenja robijaša šest mjeseci zatvora - Volim Podgoricu

Zbog mučenja robijaša šest mjeseci zatvora

Slu­žbe­ni­ci Za­vo­da za iz­vr­še­nje kri­vič­nih sank­ci­ja (ZIKS) Bo­žo Du­bo­ri­ja i Ča­slav Le­ko­vić osu­đe­ni su na po šest mje­se­ci za­tvo­ra zbog mu­če­nja za­tvo­re­ni­ka Mi­lo­ša Kru­ši­ća, ko­ji je bru­tal­no pre­bi­jan na­kon tu­če za­tvo­re­ni­ka i ko­man­di­ra u ja­nu­a­ru 2015. go­di­ne. Oni su od­lu­kom Osnov­nog su­da u Da­ni­lov­gra­du ogla­še­ni kri­vim za kri­vič­no dje­lo mu­če­nje.
Za zlo­sta­vlja­nje Kru­šči­ća tu­ži­la­štvo i sud su odvo­ji­li po­stu­pak od pre­dem­ta u ko­jem se ko­man­di­ri­ma su­di zbog na­si­lja nad za­tvo­re­ni­ci­ma. Na­kon tu­če za­tvo­re­ni­ka i ko­man­di­ra u kru­gu spu­škog za­tvo­ra Za­štit­nik ljud­skih pra­va i slo­bo­da sa­či­nio je iz­vje­štaj u ko­jem je na­ve­de­no da je Kru­ščić u ovom in­ci­den­tu za­do­bio vi­še tje­le­snih po­vre­da – krv­nih pod­li­va na gla­vi i ti­je­lu, ogu­ljo­ti­na, ogre­bo­ti­na i ne­ko­li­ko po­vre­da or­ga­na… Kru­ščić je tvr­dio da je bio žr­tva mu­če­nja za­tvor­skih slu­žbe­ni­ka što je pri­ja­vio tu­ži­la­štvu.
– U sa­mi­ci spu­škog za­tvo­ra ko­man­di­ri su me da­ni­ma muč­ki pre­bi­ja­li. Za­do­bio sam broj­ne po­vre­de i sve to pri­ja­vio sam na sa­slu­ša­nju u Osnov­nom dr­žav­nom tu­ži­la­štvu u Pod­go­ri­ci, kao i osta­li ta­da­šnji za­tvo­re­ni­ci – ka­zao je ra­ni­je Kru­ščić.

Na op­tu­že­nič­koj klu­pi se na­la­ze Bo­ban Nik­če­vić, Bo­žo Du­bo­ri­ja, Pre­drag Ra­du­lo­vić, Ra­do­mir Bo­ško­vić, Igor Vo­ji­no­vić, Mir­ko Vu­če­lić, Mir­ko Ra­ko­če­vić, Dra­gić Vo­ji­nić, Pre­drag Đu­re­tić i Dra­go­je Ka­sa­li­ca, ko­ji se te­re­te da su u ja­nu­a­ru pro­šle go­di­ne mu­či­li de­set osu­đe­ni­ka. Spu­ški ču­va­ri op­tu­že­ni su za mu­če­nje za­tvo­re­ni­ka Sr­đa­na Vu­jo­vi­ća, Lu­ke Lu­či­ća, Pe­tra Da­mja­no­vi­ća, Bra­ni­sla­va Le­ki­ća, Želj­ka La­ku­ši­ća, De­ja­na Pa­ra­đi­ne, Go­ra­na De­mi­ća, Mir­ka Kon­ti­ća, Vla­di­mi­ra Zin­do­vi­ća i Mi­li­vo­ja Spa­so­je­vi­ća.

Su­đe­nje ko­man­di­ri­ma vo­di se u da­ni­lov­grad­skom Osnov­nom su­du, gdje su ne­dav­no, na ukup­no 35 go­di­na za­tvo­ra, osu­đe­ni ro­bi­ja­ši. Oni su ogla­še­ni kri­vim za na­pad na ko­man­di­re. Pre­su­dom na ka­zne za­tvo­ra osu­đe­ni su Go­ran Vuk­če­vić, Lu­ka Lu­čić, Sr­đan Vu­jo­vić, Mir­ko Kon­tić, Mi­li­vo­je Spa­so­je­vić, De­jan De­dić, Vla­di­mir Zin­do­vić, Pe­tar Da­mja­no­vić i De­jan Pa­ra­đin.
Zbog in­ci­den­ta u ko­jem su se ko­man­di­ri fi­zič­ki ob­ra­ču­na­li sa ro­bi­ja­ši­ma u da­ni­lo­grad­skom Osnov­nom su­du vo­di se po­stu­pak pro­tiv vi­še slu­žbe­ni­ka ZIKS-a.

Ju­če­ra­šnjem su­đe­nju htje­li su da pri­su­stvu­ju nji­ho­ve ko­le­ge i spu­škog za­tvo­ra, ali im su­di­ja So­nja Ke­ko­vić to ni­je do­zvo­li­la. Oni su is­pred su­da is­ta­kli da ima­ju ve­li­ke sum­nje u na­čin na ko­ji se su­di nji­ho­vim ko­le­ga­ma, tvr­de­ći da su­di­ja ni­je pri­hva­ti­la ni­je­dan pred­log od­bra­ne. Na­po­me­nu­li su i da su nji­ho­ve ko­le­ge Du­bo­ri­ja i Le­ko­vić na­vod­no bez do­ka­za osu­đe­ni na za­tvor­ske ka­zne. Upra­vo ka­ko bi se uvje­ri­li ka­ko se su­di u ovom pred­me­tu, oni su ju­če do­šli u sud, ali im zbog ka­pa­ci­te­ta sud­ni­ca ni­je do­zvo­lje­no da pri­su­stvu­ju iz­no­še­nju za­vr­šnih ri­je­či.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com