Kinezi otvaraju industrijski park, zaposliće 10.000 ljudi - Volim Podgoricu

Kinezi otvaraju industrijski park, zaposliće 10.000 ljudi

Kompanija CRBC, graditelj prvih kilometara autoputa u Crnoj Gori, ove godine kreće u realizaciju parka u Borči koji će direktno otvoriti 10.000 radnih mjesta.

Zajednički će ga graditi srpske kompanije i kineska državna kompanija “China Road and Bridge Corporation” (CRBC), koja je, između ostalih poslova u regiji izabrana na tenderu i za gradnju Pelješkog mosta u Hrvatskoj. Očekuje se da će u tom parku, po ugledu na onaj u kineskom gradu Suzhou, raditi najbolji IT stručnjaci, matematičari, inženjeri računarstva, elektrotehnike, mašinstva, fizičari i hemičari, te možda upravo taj park bude bedem za zaustavljanja „odliva mozgova“ iz Srbije.

„Očekujemo da ćemo u najkraćem roku osnovati zajedničku kompaniju s kineskim partnerima i da će ove godine početi realizacija projekta izgradnje industrijskog parka. To će biti grad budućnosti u Borči. Investicija će biti vrijedna oko 300 miliona eura i realizovaće se u tri faze. Mi ćemo uložiti zemljište koje će biti potpuno infrastrukturno opremljeno, a kineski partneri će uložiti novac.”, rekao je za Blic Nenad Popović, srpski ministar za tehnološki razvoj i inovacije.

“Ova ‘Silicijumska dolina’ preko Dunava, potpuno će izmijeniti izgled Borče, Ovče, Krnjače i ostalih naselja. Stanovnici tih naselja imaće velike koristi od industrijskog parka, jer sve procjene govore da će značajno porasti cijene njihovih zemljišta, stanova i kuća“, naveo je Popović.

S 40 kineskih i svjetskih kompanija potpisan je memorandum da u parku, kada bude završen, otvore svoje razvojne i istraživačke centre, a sam industrijski park u Beogradu biće izgrađen po uzoru na park u kineskom gradu Suzhou, gdje je prije 20 godina bila močvara, a sada je savremeno središte nauke i biznisa, objašnjava beogradski list.

„U Suzhou posluje 25.000 kompanija, a čak 6.000 radi u sektoru visokih tehnologija, a najveće svjetske kompanije kao što su Samsung, Bosch, Huawei, Siemens i Krupp došle su u Suzhou. Uvjeren sam da ćemo dio njih privući i u Beograd jer imamo sjajne mlade inženjere i odlične uslove za razvoj biznisa. Očekujem da ćemo se umjesto s odlivom mozgova suočiti s prilivom mozgova, zato što će dolazak velikih svjetskih kompanija privući i stručnjake iz inostranstva, prije svega iz susjednih zemalja“, objašnjava Popović.

(Blic)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com