Home / NOVOSTI / Ekonomija / Najvrijednije kompanije u regionu: Evo ko je u CG broj 1! (FOTO)

Najvrijednije kompanije u regionu: Evo ko je u CG broj 1! (FOTO)

Hrvatska kompanija Ina – industrija nafte najvrijednija je kompanija u regiji već drugu godinu zaredom. Prema izvještaju Seenews Top 100 2017, Ina je vrijedna 3,837 milijardi eura.

Na drugom mjestu nalazi se rumunski OMV Petrom SA, vrijedan 3,2 milijarde eura. Zagrebačka banka na ovogodišnjoj listi napredovala je pet mjesta i zauzela treću poziciju među 100 najuspješnijih firmi u jugoistočnoj Evropi (Top 100 SEE).

Među prvih deset kompanija iz regiona nalazi se slovenski farmaceutski gigant Krka d. d., koja je vrijedna 1,7 milijardi eura.

Najvrednija kompanija u Srbiji je Naftna industrija Srbije, koja zauzima 12. mjesto, dok je Crnogorska komercijalna banka na 13. poziciji ovogodišnje liste.

BH Telecom je najvrednija kompanija u Bosni i Hercegovini. Na ovogodišnjoj listi zabilježio je pad za četiri mjesta, potonuvši na 21. poziciju najvrednijih kompanija u regionu. Makedonski Telekom pao je za pet mjesta i zauzeo 28. mjesto na ovogodišnjoj listi.

Bugarska farmaceutska firma Sopharma AD nalazi se na 46. mjestu Top 100 SEE.

Izvještaj koji izlazi već desetu godinu pokazuje da najvrednije kompanije iz regije dolaze iz Hrvatske i Rumunije, a da najveći profit ostvaruju firme iz Srbije.

Albanija i Moldavija nemaju predstavnike među najboljih 100 kompanija.

Izvor: Al Jazeera

Check Also

DOBRA VIJEST: Zbog puta u Donjoj Gorici više neće faliti struje

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *