NASILJU SE HITNO MORA STATI NA PUT: Broj povratnika se UDVOSTRUČIO! - Volim Podgoricu

NASILJU SE HITNO MORA STATI NA PUT: Broj povratnika se UDVOSTRUČIO!

Nedavni slučaj brutalno ubijenog petnaestomjesečnog dječaka ukazao je na krupne nedostatke u sistemskom odgovoru na nasilje ispostavilo se da građani u 21. vijeku i dalje ćute i ne prijavljuju nasilje, institucije ih ne ohrabruju da se drugačije ponašaju iako ih istraživanja opominju da to čine, a borba se svodi na kampanje koje su uglavnom kratkog daha, piše Pobjeda.

Doda li se tome  statistika koja ukazuje da je prošle godine policija zabilježila povećanje broja povratnika izvršilaca krivičnih djela sa elementima nasilja u porodici, odnosno da se taj broj skoro udvostručio, onda su to podaci koji traže odgovor.

Nasilju se hitno mora stati na put i iz UNDP su već preduzeli određene mjere u tom pravcu.

Kako bi poboljšali stanje Kaća Đuričković iz ove međunarodne organizacije kaže da su, prije svega, u saradnji sa predstavnicima tužilaštva, sudstva i civilnog sektora pripremili amandmane za izmjenu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, jer smatraju da akt nije dobar zato što treba da ima strože kaznene mjere.

Ponavljanje nasilja

Statistika Uprave policije pokazuje da je u posljednje dvije godine došlo do povećanja broja povratnika koji su počinili krivična djela nasilje u porodici.

Prošle godine su registrovali 42 povratnika, a pretprošle 25.

Povećan je i broj prekršaja iz ove oblasti koje sankcioniše Zakon o zaštiti od nasilja u porodici.

Tako su prošle godine evidentirana 203 povratnika, a 2016. ih je bilo 175 koji su ponovili prekršaj.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com