Demokrate pozvale Tužilaštvo da ispitaju slučaj Luke Budva - Volim Podgoricu

Demokrate pozvale Tužilaštvo da ispitaju slučaj Luke Budva

Demokratska Crna Gora pozvala je nadležno državno tužilaštvo da slučaj korišćenja Luke Budva bude jedan od prioritetnih predmeta njegovog interesovanja. Iz ove stranke ističu da postoje brojni razlozi i argumenti koji upućuju na ocjenu da postoje osnovi sumnje da je navedeno protivpravno i štetno postupanje koje traje već punih šesnaest godina motivisano korupcijom na visokom nivou.

Pedsjednica Mladih Demokrata Budve, Bojana Rajković, saopštila je da punih šesnaest godina Vlada Crne Gore i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore – Budva, uz podršku donedavne DPS garniture na čelu lokalne vlasti u Budvi, nemilosrdno gaze zakone Crne Gore i javni interes, dajući prioritet privatnim interesima privilegovanih pojedinaca.

“JP za upravljanje morskim dobrom Budva, uz saglasnost Vlade Crne Gore, omogućilo je da konkretni privredni subjekt punih petnaest godina koristi javno dobro Luku Budva za godišnju naknadu za oko 25.000 eura. Pri tome je u periodu od 2002. do 2017. godine osnovni ugovor o korišćenju morskog dobra trinaest puta mijenjan i dopunjavan aneksima ugovora kojima su na nezakonit način značajno prošireni i povećani obim i količina prava korišćenja javnog dobra u zahvatu Luke Budva u odnosu na javni konkurs od 16.11.2001. godine na osnovu kojeg je zaključen Ugovor o korišćenju morskog dobra 11. aprila 2002. godine“, istakla je Rajković.

Ona je podsjetila da Vlada Crne Gore i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Budva duže od decenije izbjegavaju da realizuju postupak javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za korišćenje Luke Budva koju propisuju Zakon o lukama i Zakon o koncesijama, i time stvore pretpostavke  da ovo javno dobro dobije na koncesiono korišćenje onaj subjekt koji ponudi najbolje uslove.

“Nasuprot tome, JP za upravljane morskim dobrom Budva, punu deceniju prije isteka petnaestogodišnjeg roka korišćenja Luke Budva, Odlukom Upravnog odbora br. 0203-1995/5 od 29. avgusta prošle godine istom korisniku, bez javnog konkursa, produžava trajanje petnaestogodišnjeg korišćenja Luke Budva koje je isticalo 11. aprila prošle godine, za narednih još deset godina. Da bi pravni galimatijas bio potpun, potrudili su se opet Vlada i JP za upravljanje morskim dobrom Budva. Vlada Crne Gore svojim Zaključkom br. 07-118 od  10.04.2017. godine privremeno ustupa na korišćenje dio morskog dobra u zahvatu Luke Budva privrednom društvu  ‘Dukley Marina’, odnosno istom subjektu koji je do tada koristio Luku Budvu. Vlada opet ovo čini bez javnog tendera“, zaključila je Rajković.

Poslanik Mijomir Pejović je istakao da je na njegova brojna pitanja povodom problematike korišćenja Luke Budva koje je postavio resornom ministarstvu i JP za upravljanje morskim dobrom Budva, između ostalih, i pitanja dokle se stiglo sa procedurom za dodjelu koncesije za korišćenje Luke Budva, dobio skandalozne odgovore.

Poslanik Demokrata je podsjetio da je Vlada još 16. oktobra 2014. godine donjela Odluku o pristupanju izradi DSL za Luku Budva, ali nikako da se ona donese.

CdM

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com