INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE UPOZORIO: Gripom zaraženo 527 pacijenata - Volim Podgoricu

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE UPOZORIO: Gripom zaraženo 527 pacijenata

Prema podacima Instituta za javno zdravlje u toku prošle sedmice registrovano je 527 osoba sa simptomima gripa. Iz Instituta ističu da je u toku 07. nadzorne sedmice 2018. godine (period: 12.02–18.02.2018.g.) u Centru za medicinsku mikrobiologiju laboratorijskim putem potvrđeno 35 slučajeva infekcije virusom gripa (30 infekcija virusom gripa tip B i 5 infekcija virusom gripa tip A).
– Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je 146. Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori u ovom izvještajnom periodu prijavljeno je 527 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 85 /100 000 stanovnika. Prema podacima Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) aktivnost gripa širom evropskog regiona u 06. sedmici (period: 05.02-11.02.2018.g.) je bila na različitim nivoima po intenzitetu, u zemljama koje su dostavile podatke – njih 46.

Aktivnost gripa veoma visokog intenziteta je prijavljena u Albaniji i Luksemburgu, dok je u Finskoj, Njemačkoj, Irskoj, Slovačkoj, Švedskoj i na Kosovu i Metohiji prijavljena aktivnost gripa visokog intenziteta. U 26 zemalja zemalja članica EU i u Ujedinjenom kraljevstvu (Engleskoj, Sjevernoj Irskoj i Velsu) prijavljena je aktivnost gripa srednjeg intenziteta, a 12 zemalja i Ujedinjenom Kraljevstvu (Škotskoj) je prijavljen intenzitet gripa niskog intenziteta – navode u saopštenju.
Iz te ustanove napominju da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija, pa preporučuju da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu.
– Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitjela potrebno od dvije do tri sedmice nakon vakcinacije – dodaju u izvještaju.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com